Юнкер: Вместо да страдат от историята, преди 30 години европейците създадоха история

14:36, 08 ное 19 / Свят 25 2352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През есента на 1989 г. хората излязоха по улиците под заплаха да изгубят свободата си, за да постигнат свобода за всички. Това казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод 30-годишнината от събитията на 9 ноември 1989 година, предава БТА.

Смелостта на европейците срути стени, единството им вдъхнови света, а мирната революция промени завинаги посоката на историята, добавя Юнкер. Хората излекуваха европейския континент, разделен от война, и помириха историята и географията на Европа. Вместо да страдат от историята, хората създадоха история. Благодарение на тях младите европейци оттогава живеят в мир и свобода, пътуват и обичат без граници, допълва той.

За мен 9 ноември носи незабравим спомен. След тежка катастрофа на пътя и три седмици в кома, се събудих на този ден през 1989 г. с поразителната картина по телевизията от падането на Берлинската стена. Чувството бе неописуемо - това беше повратен момент в световната политика и началото на нов живот за нашия континент, и лично за мен, пише Юнкер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама