Теменужка Петкова: Регионът разчита на тока от въглищните ни централи

10:50, 07 ное 19 / Политика 25 2307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъдещето на въглищния сектор в България е изключително важна тема, върху която работим заедно с Европейската комисия. Това заяви по време на конференция енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

„Ние се намираме в регион, в който България е нетен износител на електрическа енергия. За съжаление държавите-съседки не могат да се похвалят със същия статут. Като цяло регионът разчита на България“, отбеляза министърът в приветственото си слово пред енергийния бранш.

Петкова отново повтори позицията на правителството, че България ще продължи да разчита и през следващото десетилетие на енергията от въглищните централи. Затова, устойчивото развитие на ключовите базови мощности е от особено значение при ясно спазване на регламентите на ЕС. „Тази позиция ще продължим да я отстояваме, когато става дума за този преход“.

Енергийният министър каза още, че страната ни вече е изпратила писмо до ЕК, с което ясно заявява, че ще продължи да разчита на топлоцентралите следващите години.

Същевременно страната ни работи с международен консултант, който изработва съответния механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство за централите на въглища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама