Европейски форум на храните - за първи път в Европейския парламент

10:13, 07 ное 19 / Политика 25 946 Topnovini
1
2
3

Евродепутатът Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ) e съ-учредител на новата европейска платформа за устойчиви решения за бъдещето на агро-хранителните системи в ЕС.

На 5 ноември 2019 г.  евродепутатът и член на ЕП от групата на ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов, заедно с колегите си от Европейския парламент - Роза Тун (Полша), Клара Агилера (Испания), Ирен Толере (Франция) и Брандо Бенифей (Италия) подписаха Устава, с който се учредява Европейския форум на храните (ЕФХ).

С цел да се обхванат всички участници в агро-хранителната екосистема, членовете на ЕФХ могат да включват евродепутати, фермери, мултинационални компании, малки и средни предприятия за храни и напитки, фирми за търговия на дребно с хранителни стоки и услуги, европейски и/или национални федерации и секторни асоциации, неправителствени организации, университети и научно-изследователски центрове.

Форумът, който се създава за първи път в Европейския парламент, ще служи като място за открит диалог между членовете на Европейския парламент, участниците във веригата за доставка на храни, представители на гражданското общество, университети и научно-изследователски центрове по теми от общ интерес като защита на потребителите и обществено здраве, качество и безопасност на храните, земеделие и устойчиво производство на храни, научни изследвания  и иновации.

Мисията на ЕФР е да осигури платформа за дебат между всички участници в екосистемата за устойчиво производство на храни в търсене на трайни решения за успешна трансформация на агро-хранителните системи в ЕС, отчитайки новите предизвикателства, свързани с климатичните промени, кръговата икономика, новите потребителски нагласи и иновациите в сектора. Преходът към Обща европейска политика на храните, предназначена да се вслушва по-внимателно и да откликва по-бързо на очакванията на европейските потребители, също ще бъде обект на дискусии.

 

По повод учредяването на форума, Асим Адемов коментира: „Европейският форум на храните запълва съществуващата празнина в политическите дебати в ЕП. Ако искаме по-добра Обща селскостопанска политика, трябва да се вслушаме в нуждите на нашите фермери и потребители. Това, което всички искаме е сигурна и качествена храна, произведена по екологичен начин и на достъпни цени. Дължим го на нашите деца и на бъдещите поколения. Като член на Комисията по земеделие и Комисията по образование и култура, се присъединявам към ЕФХ с мисия-гласът на българския агро-хранителен сектор да бъде чут и повече български производители, фермери и учени да се включат активно в дейността на форума“.

Официалното откриване на форума предстои на 10 декември в Европейския парламент.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 137 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.