Атанас Славов, Антикорупционен фонд: Няма много желаещи за председател на КПКОНПИ

10:22, 07 ное 19 / Политика 25 2284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не мога да предполагам дали ще има номинации, но е възможно да възникне проблем по поне по две причини. Това коментира експертът в Антикорупционния фонд Атанас Славов пред БНР относно процедурните правила, по които парламентът ще избере кой да застане начело на КПКОНПИ.

„В последния си доклад Европейската комисия, в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, особено насочи вниманието към статута на комисията и липсата на гаранции за нейната независимост предвид начина, по който се избират председателят и членовете... На второ място е създалата се цялостна обществена реакция около дейността на Антикорупционната комисия - различни спорни производства, спорни решения, селективния подход. Наистина може да се окаже, че няма много желаещи да седнат на горещия стол на председателя, имайки предвид как той напусна комисията в предходните месеци“, коментира Славов.

Няма и гаранция, че подобен скандал не може да се повтори отново, предвид липсата на възможност да бъде проверен в аванс следващият председател, който само трябва да предостави декларация за имотното си състояние.

За минути: Изборът на нов шеф на КОНПИ вече е в ход

„Щом законът е предвидил кандидатите да подават декларации на етапа на конкурсната процедура, най-малкото комисията в парламента, която разглежда кандидатурите и прави изслушването, трябва да има правомощие да извърши проверка и да потърси съдействие от съответните държавни институции. Иначе би било безсмислено да се подават едни декларации на етап „конкурсна процедура“ и те просто да са за сведение“, отбеляза още Славов.

Относно възможността поста да заемат настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, депутатът и бивш заместник-вътрешен министър Красимир Ципов или настоящият министър на правосъдието Данаил Кирилов той отговори: „Големият проблем е, че професионалистите с доказан професионален авторитет рядко се съгласяват да участват в една процедура, която изначално е политически детерминирана, така че аз предполагам наистина, че ще са кандидати, които ние познаваме от публичното им участие, от заемането на различни постове… Дори да се търси някакъв независим експерт, който се съгласи да бъде номиниран, поставен при тези условия, можем да сме свидетели на развитие в стил „комисията Златанов“ или, което се случи сега с г-н Георгиев".

Пламен Георгиев подаде оставка като прокурор, заминава за Валенсия

"Паралелно с избора в Антикорупционната комисия догодина ще започне избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет, който инспекторат, по отношение на магистратите, има функциите, които има в Комисията по отношение на всички останали - тоест проверки на имуществени декларации, проверки за конфликт на интереси. Да бъде главен инспектор в Инспектората е много по-подходящ за г-н Цацаров пост, отколкото да е председател на Антикорупционната комисия“, смята Славов.

Според него трябва да има прозрачност относно имуществото на общинските съветници и техните потенциални зависимости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама