Първа в света: Италия въвежда изучаване на климатичните промени в училище

20:10, 06 ное 19 / Свят 25 1738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От следващата година Италия ще стане първата държава в света, която въвежда задължително изучаване на изменението на климата и мерките за устойчиво развитие, това заяви министърът на образованието Лоренцо Фиорамонти.

Депутатът от Движение 5 звезди е най-явният привърженик на зелените политики и беше критикуван от опозицията през септември за насърчаване на учениците да бягат от училище, за да участват в протести за климата.

Изследване: Скоростта и мащабите на глобалното затопляне – най-големите от 2000 години насам

В интервю в своя офис в Рим Фиорамонти каза, че във всички държавни училища се въвеждат 33 часа годишно, почти един час на учебна седмица, за проблемите на изменението на климата от началото на следващата учебна година през септември.

Много традиционни предмети, като география, математика и физика, също ще се изучават от гледна точка на устойчивото развитие, заяви министърът, бивш професор по икономика в Южноафриканския университет в Претория.

"Цялото министерство се променя, за да превърне устойчивостта и климата в център на образователния модел", заяви Фиорамонти в интервю за Ройтерс, цитирано от „Сабах“.

"Искам да направя италианската образователна система първата образователна система, която поставя средата и обществото в основата на всичко, което научаваме в училище", добави още той.

42-годишният Фиорамонти е автор на няколко книги, които твърдят, че брутният вътрешен продукт вече не трябва да се използва като основна мярка за икономическия успех на страните. Предложенията му за нови данъци върху самолетните билети, пластмасовите и сладките продукти за събиране на средства за образование бяха силно атакувани от критиците, които заявиха, че италианците вече са със свръхданъци.

Грета Тунберг отказа екологична награда от 46 000 евро

След това той предизвика ярост от консерваторите, когато предложи да бъдат премахнати кръстове от италианските класни стаи, за да се създаде по-приобщаваща среда за нехристияните.

Въпреки критиките, правителственият бюджет за 2020 г., представен на парламента тази седмица, включва както данък върху пластмасата, така и нов данък върху сладките напитки.

"Бях осмиван от всички и получих отношение като към селския идиот. Но няколко месеца по-късно правителството използва две от тези предложения и ми се струва, че все повече хора са убедени, че това е пътят," каза Фиорамонти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама