Цветанов се срещна с координатор по трансатлантическите въпроси от ХДС/ХСС

16:30, 05 ное 19 25 1439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов се срещна с Питър Байер, координатор по трансатлантически въпроси на правителството на Германия към парламентарната група на ХДС/ХСС.

Байер е член на Бундестага от 2009 г., като членува в Комисията по външна политика и Комисията по въпросите на ООН, международните организации и глобализацията и е заместник в Комисията по европейски въпроси.Това съобщиха от Евро-атлантическия център за сигурност.

Цветан Цветанов се срещна с българин в Берлин, който иска да се присъедини към ЕАЦС

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред сигурността в регионите на Западните Балкани и Черно море, като разгледаха геополитическата роля на Русия, Китай и Турция. Като негативно бе отчетено решението за блокиране на стартирането на преговори за членство с Албания и Северна Македония, което създава политически вакуум в региона и предпоставки за гравитиране на държавите от Западните Балкани извън орбита на ЕС. Цветанов приветства силната подкрепа на Германия за европейската перспектива на тези държави и акцентира, че е важно Европа да продължи силното си присъствие и ангажимент към тях. Той направи и обзор на основните теми в дневния ред на работата на центъра и посочи инициативата “Три морета” като потенциален инструмент за преодоляване на пречките пред регионалното сътрудничество и противодействие на офанзивите от страна на външни геополитически интереси.

Двамата се съгласиха, че е необходимо да се засили партньорството между Европа и САЩ, като подчертаха, че в основата на ефективното трансатлантическо сътрудничество е обединена Европа. Вътрешно обединен ЕС с подкрепата на трансатлантическите ни партньори може да бъде силен фактор на международната сцена.

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама