Фотоизложба разказва за историята на големите дарители на Пловдив

15:30, 05 ное 19 / Култура и наука 25 420 Topnovini
1
2
3
4
5
6

Уникални старинни фотографии и вдъхновяващи примери за благородство показва новата изложба,  посветена на големите дарители в Пловдив и региона. 

Официално изложбата беше открита днес в Културен център „Тракарт“. Тя е представена в 20 табла, разположени на входа за Цар Симеоновата градина, до фонтаните в близост до Военния клуб.

Във фотографските пана са нагледно показани щедрите дарения извършени от духовници, просветители и държавници като Иван Евстр. Гешов, Екзарх Йосиф, отец Кирил Нектариев, Христо Г. Данов и други. Наред с тях са представени и големите индустриалци и търговци, които развиват мащабна социална дейност като Кудоглу, братята Христо и Евлоги Георгиеви, Стефан Обрейков и други.

Изложбата „Дарителите“ разкрива интересни факти за знаменития род Чалъковци, с чиито средства са построени почти всички храмове в Стария град, и които изнасят на гърба си борбата за църковна и национална независимост през XIX век. Представени са делата на женските благотворителни дружества „Майчина грижа“ и „Подкрепа“, които в началото на миналия век отварят безплатни трапезарии за бедни деца, летни лагери и лечебни заведения.

Експозицията, която е част от традиционната културна кампания „Пловдив през годините“, е организирана от вестник „Марица“ и „Хермес медия“.

За идеята на кампанията, целите и акцентите на изложбата говориха журналистът и главен редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев, заместник –кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, Димитър Райчев, подготвил уникални стари фотографии и текстове за историята на най-изявените филантропи и плодовете на техните дарения и Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“.

"Акцентът в кампанията е поставен върху големите личности, надживели времето не със своите лични успехи или икономически просперитет, а с благодеянията си. Чрез тяхната благотворителност под тепетата са построени църкви, училища и болници. Изложбата показва, че духът на големите пловдивски дарители е жив, а приемствеността вече дава своите резултати в социалната ангажираност и на днешния бизнес към различни обществени и човешки каузи“, каза в обръщението си на откриването инж. Александър Държиков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 245 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.