Мария Пиргова пред ТОПНОВИНИ: Отчуждението от политиката е огромно, трябва да се появят лидери с нови идеали

15:40, 05 ное 19 25 1719 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Броени дни след изборите на първи и втори тур - какви промени зоват ГЕРБ, ще създаде ли Мая Манолова партия, възражда ли се БСП, какво се случва с ДПС и да очакваме ли нови неприятности от Волен Сидеров...

ТОПНОВИНИ потърси за коментар политолога доц. Мария Пиргова:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви „безапелационна победа“ над БСП на първи тур. На втория отрече ГЕРБ да прави отстъпление, намекна обаче за промени. Какви промени очаквате в партията?

Очаквам Бойко Борисов да се помъчи да централизира още организацията си, но смятам, че вече не е в състояние да „стяга юздите“ дори в ГЕРБ. Ще иска едноличното си управление, което единствено умее и му носи резултат, но то все повече ще се разпада, тъй като дори неговото близко обкръжение няма да го припознава като толкова силен лидер и няма да изпълнява неговите нареждания.

ГЕРБ запазиха влиянието си в столицата. Какви са поуките за тях, след като протестният вот „не подкрепям никого“ и този на Манолова заедно са повече от гласовете за Фандъкова?

Промените в столицата са големи, тъй като за първи път едно ляво-либерално пространство с част от гласували вдясно на първия тур подкрепиха ляво-либерален кандидат като Мая Манолова. Това за първи път се случва в българския преход и за първи път не се делим на комунисти и антикомунисти. Това е една положителна демократична тенденция, каквато има в Западна Европа и отдавна се практикува в другите държави. Това е най-нормално политическо поведение – когато една власт практикува недемократични методи, останалите демократи, независимо къде се намират – вляво или вдясно, трябва да се обединят срещу него. Това е големият феномен на сегашните местни избори, на проявата на Мая Манолова.

Предстои ли да разберем колко амбициозна всъщност е Мая Манолова? Партия ли ще прави, след като загуби изборите или пък ще атакува лидерския пост в левицата?

Смятам, че тя ще бъде амбициозен политик, ще прави нов политически проект и ще вложи цялата си амбиция в него. Той ще бъде вляво от центъра и повече в центъра, така че БСП ще трябва да се отмести още вляво – нещо, което на Корнелия Нинова никак не й се иска и не й е присъщо.

За първи път от осем години БСП печели четири областни града. Възражда ли се партията или по-скоро акумулира протестния вот?

Не смятам, че партията се възражда, защото структурите й са доста разбити и не се чувства появата на нови проекти, на идеологически визии, на воля за власт. В БСП това не се усеща. Ако в БСП имаше воля за взимане на София, тя щеше да бъде на Мая Манолова като кмет.

Кметската битка в София беше на преден план за сметка на гласовете за общински съвет. Какво следва за управляващата коалиция, след като лидерът на „Атака“ Волен Сидеров излиза от парламента и става общински съветник?

Следват познатите ни неприятности, непредвидимо поведение в софийския общински съвет. За съжаление, методите на работа на Волен Сидеров са познати и доста изчерпани, но заедно с това той казва много истини. Това е и неприятно за гледане, но истината излиза през Волен Сидеров и хората ще го слушат.

Как оценявате представянето на ДПС на местните избори? Имаше ли всъщност битка за смесените райони или партията тръгна на битка с ясен край?

В смесените райони винаги има битка с ясен край. ДПС връща стройната си организация, която беше разклатена от проекта на Лютви Местан и вече може да се каже, че всичките разцепления в партията са минало. Остава ДПС да намери ясния си коалиционен партньор, който все още го намира в ГЕРБ. Докато ДПС не се определи или не смени курса, или БСП не успее да привлече голям коалиционен партньор, Борисов ще има комфорта на властта, не защото е силен и може да управлява, а защото няма алтернатива.

Какво казаха избирателите на политическите партии у нас - че са се изхабили, че изборите не ги интересуват, че има нужда от нови лица в управлението или друго?

Разбира се, че това казаха. Избирателната активност сама по себе си говори за недоверие, незаинтересованост. Гражданите не искат да участват в управлението дори в местната власт, което е много отчайващо. Отчуждението от политиката е огромно, трябва да се появят лидери с нови идеали, да вдъхнат самочувствие на нашия избирател. С тези избори сме направили една малка крачка напред в тази посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама