Главният архитект на София на разпит по делото срещу Крусев

13:59, 05 ное 19 / Общество 25 1104 Шрифт:
Topnovini

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков ще бъде призован като свидетел по делото срещу бившия зам.-кмет на столицата Евгени Крусев, съобщи БГНЕС.

Той ще бъде призован за заседанието, което е насрочено за 5 декември. Освен него по делото ще бъдат призовани и още свидетели, които бяха допуснати по искане на защитата. Сред тях е и изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

Адвокатът на Крусев - Менко Менков, посочи, че те не са били разпитани в досъдебното производство. „Ние искахме да бъдат разпитани, но прокуратурата тогава отказа да бъдат разпитани всички тези участници в общинския експертен съвет по устройство на територията, които са 29 души, - всички най-добри специалисти, - и които са извършили становището по промяна на проекта по съответния законен ред, и който е променен от главния архитект”, обясни защитникът.

Делото срещу Евгени Крусев продължава

По делото днес също бяха разпитвани свидетели, сред които и инж. Асен Тасев, който е председател на съвета на директорите на "Столичен Електротранспорт". „Мисля, че този релсов път е най-добрият, който е правен на територията на София за последните 30 години след ремонта”, каза той пред репортери.

Процесът срещу Крусев е заради ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”.

Крусев завеждаше ресор „Транспорт и транспортни комуникации” в общината. Той бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка, с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС. Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.

Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв. с ДДС.

На Евгени Крусев му бе наложена мярка за неотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама