Александър Андреев: Приключи вторият тур на изборите

20:16, 03 ное 19 25 1817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи вторият тур на изборите. Това каза пред журналисти Александър Андреев говорител на ЦИК, предаде репортер ТОПНОВИНИ.

Времето за гласуване ще бъде удължено с час на местата, където след приключването на изборния ден в 20:00 часа, все още има желаещи да упражнят правото си на вот. Решенията за край на изборния ден се взимат от Общинските избирателни комисии по места.

"128 са сигналите и жалбите, постъпили в Централната избирателна комисия към този час", добави Андреев.

Балотажът за кмет в над една трета от общините в България приключва при избирателна активност по-ниска, отколкото на първия тур. Към 17:30 ч. тя е била 35,8%, което е с близо 7% по-малко, отколкото на първия тур миналата неделя. Това са 1 430 691 души, които са дали своя глас днес. Активността към този час е с 2% по-висока от изборите през 2015 г. 

Най-ниска активност днес се отчита във Варна - 23,37%, следва Пловдив - 23,71%. В София активността е била 33,34%. 

Най-високата активност е измерена в Белене - 77,89%, и в Борово, Русенско - 77,76%. 

"Общият брой на тези, които са за агитация в изборния ден и за публикуване на резултати от социологически проучвания, са 40. В тази връзка те вече станаха 11 срещу 4 доставчици на медийни услуги и на онлайн новинарски услуги, по отношение на които бяха установени тези нарушения. За купуване и продаване на гласове са общо 7 постъпили. 16 са нарушенията срещу избирателни права. Главният прокурор до момента не е правил мотивирано искане за отнемане на имунитета на някой от кандидатите, които участват в изборите в днешния ден". 

Пет от 7-те сигнала за купуване на гласове са в София, основно от „Красна поляна“ и „Илинден“, а останалите – в Плевен и Дряново.

Жалбите и сигналите получени в ЦИК днес са по-малко от първия тур на местните избори преди седмица, когато общият им брой беше 297. На същата фаза през 2015 г. информациите за нередности са били над 400.

Таня Цанева от ЦИК каза по-рано, че немалка част от сигналите не са от съществено значение и не влияят на организацията на изборния процес: „По отношение на предизборна агитация в деня на изборите имаме към момента 36 сигнала, като ЦИК ги е разгледала. Тези, които е било необходимо, са пратени по компетентност на съответната Общинска избирателна комисия или на органите на реда за проверка. Имаме към момента седем решения за седем нарушения на агенции, които продължават да оповестяват и да публикуват резултати от социологически агенции, независимо от категоричната забрана на закона“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама