Кумуцакос: Около 40 000 бежанци и мигранти пристигнаха в Гърция за 4 месеца

15:35, 03 ное 19 / Свят 25 1947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните четири месеца пристигнаха около 40 000 бежанци и мигранти, заяви заместник-министърът на Гърция за миграционната политика Йоргос Кумуцакос в интервю за гръцката телевизия Скай, пише БГНЕС.

Той отбеляза, че проблемът с мигрантите/бежанците е голям и в момента съществува "експлозивна смесица" от обстоятелства, които увеличават пристигащите в Гърция.

„От 15 юли Турция промени политиката си по въпроса за миграцията, което се превърна в потвърждение особено за онези 500-600 хиляди в Истанбул, които иска да ги прехвърли в районите, където са били. Тези хора не се адаптират, не следват тази политика и бързат към западния турски бряг. Това е един източник. Сирия продължи да изпраща. Афганистан, който е в тежко положение, продължи да изпраща хора през Иран, докато в същото време отношенията на Ердоган с Европа бяха много лоши. Това беше взривоопасна смес, тя остава експлозивна и затова, както казахме всички, а и премиерът, въпросът е голям, той е тук и ще остане тук“, каза Кумицакос и допълни, че по въпроса има нужда от устойчивост и единство.

Политикът изрази надежда, че новият закон за убежище, приет от парламента в четвъртък с голямо мнозинство, „ще донесе много повече репатриране към Турция и други страни“. В същото време в интервюто се говори и за ситуацията, с която се сблъскаха, когато дойдоха на власт преди четири месеца.

„Правителството в началото на юли, когато дойде на власт, пое система в абсолютно хаотична ситуация по отношение на проблема с мигрантите/бежанците. Знаехме, че това е така, но никой не можеше да знае степента на проблема и имаше десетки хиляди, 70 000 неразгледани молби за убежище. Не знаехме това. Северната ни граница е затворена, балканският маршрут е затворен, а от изток прииждат хора. Хаотична ситуация“, каза Кумуцакос. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама