Лондон налага мораториум върху фракинга

09:22, 03 ное 19 / Свят 25 1626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британското правителство обяви, че вече няма да разрешава фракинг поради нов научен анализ, който поставя под съмнение безопасността на спорната практика.

Правителството заяви, че решението се основава на констатацията на Органа за петрол и газ, че не е възможно ясно да се предскаже вероятността или силата на земетресенията, свързани с операциите по фракинг.

Решението за обявяване на мораториум върху фракинга означава, че правителството вече няма да подкрепя използването на тази технология за добив на шистов газ и предложенията за планиране на фракинг няма да бъдат придвижвани напред, предаде БГНЕС.

Министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм заяви, че новият доклад изяснява, че правителството не може да изключи бъдещите „неприемливи въздействия“ върху местните общности, където е разрешено извършването на фракинг. "Поради тази причина заключих, че трябва да поставим мораториум върху фракинга в Англия незабавно", каза тя.

Новата позиция на правителството беше обявена в началото на очакваната кампания преди националните избори на 12 декември. През последните години имаше значителни протести срещу фракинга на Острова.

Съобщението беше посрещнато с похвали от местните активисти и екологични групи, въпреки че някои от тях призоваха за постоянна забрана на практиката, а не само за мораториум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама