Жители на село в Пещерско протестират заради изборни туристи

08:07, 03 ное 19 25 2208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на пещерското село Радилово излязоха на протест край главния път Пазарджик-Пещера срещу опита да се подмени вота чрез новорегистрирани избиратели, които не живеят в селото, предаде БНР.

От полицията са предупредили жителите, че след като нямат предварително заявление за протест, планираната блокада на пътя ще бъде незаконна. 

Първоначално протестиращите имаха намерение да преминават през пешеходната пътека на главния път, като периодично да пропускат автомобили. Така местните смятаха да окажат съпротива срещу около 100 изборни туристи, жители на Пещера, но формално регистрирани в Радилово, и пристигащи под строй по веднъж на четири години при местен вот. Пришълците са записани най-вече на адреси с необитаеми къщи. 

На първия тур от местните избори активността в Радилово е била изключително висока – гласували са 946 от малко над 1200 жители, а недействителните бюлетини са едва 13.

Нормално започна изборният ден в община Пазарджик, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев за БТА. Освен в Пазарджик, днес на втори тур ще се избират и кметове на общините Белово, Брацигово, Пещера, Ракитово и Стрелча.

Право на глас в балотажа за кмет на общината имат 10 446 избиратели, които могат да упражнят вота си в 151 секции. Кметове на кметства ще се избират на втори тур в селата Априлци, Говедаре, Дебращица, Ивайло и Црънча.

Близо 400 служители на МВР - полицаи и пожарникари, ще следят за нормалното протичане на балотажа в област Пазарджик. Те ще се грижат за спазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама