Започва изграждането на нова научна лаборатория в Антарктида

16:40, 02 ное 19 / Култура и наука 25 792 Topnovini
1

В рамките на 28-ата полярна експедиция в Антарктида, която предстои в средата на месеца, ще започне изграждането на нова научна модерна лаборатория, това каза директорът на Българския антарктически институт Христо Пимпирев пред БНР. 

"Там се правят едни много сериозни научни изследвания, правят се проби за генетичен анализ, много финни научни изследвания. Когато се съберат пробите в тези тежки условия, тези проби трябва да се запазят преди да стигнат до обитаемите континенти, където могат да се извършат тези прецизни изследвания. Затова трябва да имаме лабораторни условия, в които да ги запазим, а не да бъдат погубени преди да стигнат да пропътуват няколко хиляди километра".

В Антарктида намериха „изгубена“ пещера

Собствен проект за изследване на хората на Антарктида има Иглика Трифонова - председател на Асоциацията на младите полярни изследователи.

"Хората там доста се променят. Създават едно специално общество, което е като семейство и всъщност това е много малко изследвано на Антарктида, защото там повечето изследователи изследват природата, но хората също са интересни, така че очакваме да видим какви резултати ще се получат".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани