Анна Радовска ще се бори за безплатни детски градини и програми за млади семейства в Костинброд

12:40, 01 ное 19 25 2483 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

ТОПНОВИНИ потърси кандидатът на ВМРО за кмет на Костинброд Анна Радовска за коментар какви промени ще направи, ставайки кмет на града.

Анна Людмилова Радовска е семейна с две деца. Завършила бакалавър „Икономика на търговията“, магистратура „Маркетинг“ в УНСС. Работила като главен секретар на Българска агенция за инвестиции. Заместник председател на Общински съвет – Костинброд в мандат 2015-2019 г. В момента е финансов директор в частна компания.

Г-жо Радовска, имате голям административен и управленски опит, какво ново може да предложите на гражданите на община Костинброд?

Близостта на Костинброд до столицата създава предпоставки за развитие на бизнеса и създаването на много работни места. Община Костинброд започва да става все по-желана за живеене от много хора, които искат да избегнат проблемите на големия град. В тази връзка аз обръщам поглед към децата и младежите на територията на общината. Едно от основните ми предложения, които ще направя като кмет е да отпаднат таксите за детските градини. По този начин семействата ще бъдат облекчени от този финансов ангажимент. Вече в над 30 общини тези такси са премахнати. И в момента има примери в община Костинброд за освобождаване от такси на определени групи деца, но аз предлагам това да се случи за всички.

 

Как може да стане това?

С гъвкаво боравене с общинския бюджет. Освобождаване на общинския бюджет от изпълнение на големи инфраструктурни проекти, а използване на всички възможности за финансиране от държавния бюджет и по европейски програми. Все пак общината е длъжна парите от данъците на хората да ги насочва към самите хора. Също така предвиждам да се създаде общински фонд за подпомагане на всички деца, както и тези с изявени таланти в определени сфери – наука, изкуство, спорт.

 

Какво липсва в Костинброд?

Пак бих акцентирала на младите семейства. Редица общини в страната имат програми за подпомагане на млади семейства. Особено при раждане на деца. Община Костинброд в момента няма никаква политика за подпомагане на новородени деца. Също така жителите в малките населени места имат нужда от профилактични прегледи по определен график. Така те ще бъдат обгрижвани от здравен работник, който да следи здравословното им състояние. Друг важен момент е липсата на урегулирана индустриална зона. Ще работим съвместно с бизнеса за създаване на модерна индустриална зона, отговаряща на нуждите на бизнеса.

 

В предишния управленски мандат бяхте заместник-председател на общинския съвет. Какво научихте от работата си?

Най-важното нещо, което може би човек трябва да носи в себе си, е да подхожда с уважение към хората. Това е едно от най-важните неща в политиката. Да има чуваемост и съпричастност с проблемите на гражданите и те да не бъдат делени по партиен или какъвто и да е друг признак. Да бъдат изслушвани и заедно с тях да взимаме решения. Пример за това е съвместната ни работа с гражданите по проблема с новата транспортна схема. Предложих тя да бъде подложена на обществено обсъждане с цел взимане предвид мнението на хората, които пътуват ежедневно с автобусите.

 

Имате опит в сферата на бизнеса, с какво може да сте полезна в тази област?

Като общински съветник предложих приемането на общинска наредба за инвеститори, която цели облекчаване на административни  срокове и приоритетна работа с отговарящите на критериите. Бизнесът създава работни места и повишава стандарта на живот в едно населено място. Трябва да бъдат създадени условия за нормалното развитие на местната икономика, като енергията от бизнеса може да бъде насочена отново към подпомагане на младежите в общината. Да се доразвие идеята за дуално обучение. Също така обаче трябва да бъдат решени важни въпроси, касаещи както бъдещите инвеститори, така и цялата костинбродска общественост.

 

Какви са тези въпроси?

Основният е проблемът с водата. От него зависят всички – както гражданите, фирмите, които развиват производството си, така и бъдещите такива. Със сигурност този въпрос може да се реши с разработването на нови сондажи за вода и хидрогеоложки проучвания. Вече имаме проведени срещи в община Костинброд с министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов, който е заявил готовност да предостави цялата налична информация за подпочвани води и ресурси на територията на община Костинброд с цел разрешаване проблема с водата. Както виждате, вече сме направили конкретни постъпки за справяне с проблемите, разчитаме гражданите да ни гласуват доверие и да доразвием идеите си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама