ЮНЕСКО осъди безнаказаността при убийства на журналисти

12:20, 01 ное 19 25 1477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 90 % от отговорните за убийства на журналисти между 2006 и 2018 г. в цял свят не са наказани. В този период са убити 1109 журналисти, съобщиха от ЮНЕСКО, цитирани от БГНЕС.

Тези престъпления са се увеличили с 18% между 2014 и 2018 г. , в сравнение с предходните пет години, се казва в документа на организацията, който бе разпространен във връзка с Международния ден за слагане край на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, който се отбелязва днес.

Журналисти отбелязват професионалния си празник с протест

"С кампанията #KeepTruthAlive, вниманието ще бъде насочено към това, че нападенията не се извършват само срещу чуждестранни кореспонденти, далеч от очите на обществеността, в зони на военни конфликти. Вниманието ще бъде насочено към журналистите по места, работещи по теми, свързани с корупция и политика, извън зони на конфликти, които са 93% от убитите журналисти през последното десетилетие", подчерта генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Отговорни за тези престъпления са всички онези, които поставят журналистите в опасност, които убиват журналисти и тези, които не правят нищо, за да се сложи край на това насилие", смятат от организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама