Столична община: Бус лентата по бул. "Цариградско шосе" не е премахната

11:27, 01 ное 19 25 2140 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В разпространен тази сутрин видеоклип се твърди, че бус лентата на бул. "Цариградско шосе" е премахната, защото е боядисана в бяло, което е абсолютно невярно, сочи позиция на Столична община изпратена до медиите във връзка появилата се информация тази сутрин от "Спаси София".

Бус лентата не е премахната, а е удължена с 240 метра зоната за престрояване на автомобилите, които идват от Телевизионната кула и се качват на бул. "Цариградско шосе" в посока х. "Плиска". Преди да бъде направено това изменение, заради преплитането на потоците автомобили се получаваха задръствания, които стигаха до пл "Орлов мост".

Освен това, преди въпросната отсечка на бул. "Цариградско шосе", бус лентата е удължена със 160 метра, за да се облекчи преминаването на градския транспорт.

"Целта на направените промени е да се улесни движението по тази натоварена пътна артерия. А разпространената тази сутрин невярна информация само заблуждава гражданите на София", пише още в позицията.

 

"Спаси София" гневно към Фандъкова: Кой премахна БУС лентата по "Цариградско шосе"? 

Бус лентата по бул. "Цариградско шосе", между бул. "Пейо Яворов" и кв. "Изток" е изцяло премахната. За това сигнализират градските активисти от "Спаси София" във "Фейсбук". По думите им, това е един от най-критичните участъци за движението на градския транспорт в столицата, но именно там бус лентата е заличена тихомълком

Снимка: "Спаси София"

“Повече от 5 години работим за по-бърз градски транспорт в София. Приоритизацията му и привличането на нови пътници е единствената мярка срещу замърсяването и задръстванията. Променихме националната наредба, борихме се за нови бус ленти, след това за поставянето на камери за видеонаблюдение. За всяка крачка водихме дълга битка за убеждаване на управляващите Столичната община и затова считам за недопустимо, безотговорно и неаргументирано, една от най-ключовите бус ленти да бъде премахната тихомълком” , коментира Борис Бонев от "Спаси София". 

Градските активисти казват, че са изключително разочаровани от непоследователната и объркана политика на екипа на г-жа Фандъкова по отношение на градския транспорт. “В предизборната програма на г-жа Фандъкова четем: “увеличаваме с 20% скоростта на градския транспорт с нови бус ленти.” Същевременно, още преди да е приключила кампанията, се премахва бус лентата в един от най-важните участъци за градския транспорт в София. Това поставя под съмнение намерението и желанието на г-жа Фандъкова да изпълни каквото и да е от шарената ѝ предизборна програма с черно-бяла корица", казват възмутено от "Спаси София". 

Снимка: "Спаси София"

Градските активисти настояват г-жа Фандъкова публично да даде конкретни отговори кой е допуснал заличаването на бус лентата, с какви аргументи е направено това и защо действието е извършено без да се комуникира с гражданите. “Искрено съветвам г-жа Фандъкова и нейният екип да върнат БУС лентата, скоропостижно, както я премахнаха. Във всичките дебати, тя зае ясна позиция за нуждата от повече и по-бърз градски транспорт като истинска алтернатива на личните автомобили. Направеното сега е в пълно противоречие с изказванията ѝ. Ако бях на нейно място, виновните допуснали това, щяха да бъдат освободени от работа”. - категоричен е Борис Бонев. 

Снимка: "Спаси София"


Междувременно от Спаси София анонсираха, че на първото заседание на новия Общински съвет, ще внесат доклад за изпълнение на 20 евтини, но бързи мерки, които да подобрят пътуването в градския транспорт в София. “След всички дадени обещания в кампанията, ще е изключително странно да не се получи пълен консенсус в СОС. Ще разчитам на съветниците от всички политически сили, но най-вече на гражданската енергия, която очаква аргументи и ясни стъпки за подобряване на живота в София. Вместо да се борим да спасим съществуващите бус ленти от премахване, трябва да мислим за нови. Градът ни повече не може да се управлява на принципа една крачка напред и две назад”,обяснява Борис Бонев, кандидатът за кмет на "Спаси София". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама