Започва мандатът на Кристин Лагард начело на ЕЦБ

09:19, 01 ное 19 / Свят 25 518 Topnovini
1

От днес официално започва 8-годишният мандат на Кристин Лагард като управител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Лагард поема поста от италианеца Марио Драги, известен като „спасителя на еврото“, а първата ѝ задача е да постигне разбирателство около новия пакет за стимулиране на икономиката, съобщи БНР.

Кристин Лагард официално оглави Европейската централна банка

От днес ЕЦБ подновява програмата за изкупуване на дългови книжа - по 20 милиарда евро месечно, като краят на програмата не е обявен. През 2015 г. Франкфурт започна т.нар. количествени улеснения, като за три години наля 2,6 трилиона евро в икономиката на страните от еврозоната.

Новият пакет стимули се налагат заради слабия растеж и ниската инфлация, макар че голяма част от банкерите от Управителния съвет не одобряват подхода. Негативни мнения има и за изключително ниските лихвени равнища, особено за банковите депозити, които са отрицателни.

Постигането на съгласие е първата задача на новия управител Кристин Лагард, която подкрепя становището на Марио Драги, че европейските икономики - най-вече Германия, трябва да правят по-големи разходи, за да подкрепят икономиката.

Лагард: Еврозоната трябва да има общ бюджет

Официално Драги предаде звънеца, с който се откриват заседанията във Франфурт, на Лагард в понеделник, но формално нейният мандат започва сега. Повечето експерти се надяват, че опитът ѝ в постигането на консенсус и в убеждаването ще бъде ключов за ролята ѝ като управител на Европейската централна банка.

Кристин Лагард, която два мандата ръководеше Международния валутен фонд, е първата жена, която ще ръководи централната банка на еврозоната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани