Започва мандатът на Кристин Лагард начело на ЕЦБ

09:19, 01 ное 19 / Свят 25 1369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес официално започва 8-годишният мандат на Кристин Лагард като управител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Лагард поема поста от италианеца Марио Драги, известен като „спасителя на еврото“, а първата ѝ задача е да постигне разбирателство около новия пакет за стимулиране на икономиката, съобщи БНР.

Кристин Лагард официално оглави Европейската централна банка

От днес ЕЦБ подновява програмата за изкупуване на дългови книжа - по 20 милиарда евро месечно, като краят на програмата не е обявен. През 2015 г. Франкфурт започна т.нар. количествени улеснения, като за три години наля 2,6 трилиона евро в икономиката на страните от еврозоната.

Новият пакет стимули се налагат заради слабия растеж и ниската инфлация, макар че голяма част от банкерите от Управителния съвет не одобряват подхода. Негативни мнения има и за изключително ниските лихвени равнища, особено за банковите депозити, които са отрицателни.

Постигането на съгласие е първата задача на новия управител Кристин Лагард, която подкрепя становището на Марио Драги, че европейските икономики - най-вече Германия, трябва да правят по-големи разходи, за да подкрепят икономиката.

Лагард: Еврозоната трябва да има общ бюджет

Официално Драги предаде звънеца, с който се откриват заседанията във Франфурт, на Лагард в понеделник, но формално нейният мандат започва сега. Повечето експерти се надяват, че опитът ѝ в постигането на консенсус и в убеждаването ще бъде ключов за ролята ѝ като управител на Европейската централна банка.

Кристин Лагард, която два мандата ръководеше Международния валутен фонд, е първата жена, която ще ръководи централната банка на еврозоната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама