Скандалът с първия секретар на руското посолство като разменна карта?

09:13, 01 ное 19 / Политика 25 1463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Да бъдат разкривани такива агенти е нещо извън нормата в нашата страна. За България това не е нещо, което се случва често, за разлика от други страни в Европа. Това е така, защото у нас има по-силно руско лоби през последните 30 години и то възпрепятства държавата да си върши умело работата, когато става въпрос за противопоставяне на руската агентура“. Това каза Кристиян Шкварек от Евроатлантическия център за сигурност пред БНР по повод случая с първия секретар на руското посолство в София, който беше поканен да напусне страната ни, тъй като е било разкрито, че в продължение на година е събирал информация и я е изнасял зад граница.

Изгоненият руски шпионин опитал да вербува шеф на специална служба

„Дипломацията е един от най-основните инструменти на разузнаването на всяка една държава, както и контраразуззнаването. Вярвам, че нашите служби се опитват да измъкнат допълнителна информация от българската връзка в този случай. Вероятно заради това не излизат с пълната информация кой и как ще понесе последствия“, допълни Шкварек в предаването „Преди всички“.

Москва: В дипломацията действа принципът на реципрочност

Според него е напълно възможно да е вярна тезата, че изкарването на този скандал е нещо като разменна карта, че беше допуснато над България да преминат два руски военнотранспортни самолета, натоварени с ракетен комплекс С-400: 

„Взети са решения това да се случи в момента. Те или са свързани електорално с изборите, или с нашите партньори от НАТО. Позволихме да мине подобен самолет през нашето въздушно пространство, но пък хващаме такива агенти“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама