Велосипедисти пазете се, за да ви пазят

18:40, 31 окт 19 25 1279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тенденцията, която наблюдаваме последно време е, който за каквото е недоволен излиза на протест. Кой крив, кой прав не е важно.  Затварят се къде контролирано, къде не улици и булеварди, възпрепятства се преминаването на гражданите по път и навръщане от работа и какво ли още не.

Един от последните протести, на който бяхме свидетели е този на колоездачите във вторник с искане за законови промени, до тук добре. Но, за да искаш промени е необходимо преди това да спазваш правилата както залегнали в Закона за движение по пътищата, така и да си изряден всеки път, когато си участник в движението и да се държиш като такъв.

Единият тип велосипедисти са тези, които са с подходящо облекло, каска и светлинна сигнализация. Тези, които слизат на пешеходните пътеки и преминават пеша като пешеходци през тях, бутайки велосипеда си. Тези, които когато са участници в движението и се държат като такива, спазват и сигнализират преди да приемат маневра, движат се по обозначените затова места (велоалеи, какъвто и да е броят им) и се държат като европейци.

Другия тип, който за съжаление е по-голям процент е от велосипедисти, които летят като хуни, не се съобразяват с никакви норми и правила и те самите застрашават живота на пешеходците и са предпоставка сами да се стигне до нежелана ситуация и инцидент.

Културата ни като велосипедисти не е на eвропейско ниво, като не забравяме държавите, в които наистина има и условия по-голям брой от хората избрали да се придвижват с велосипед, но те спазват правила, които при нас не се спазват и това вече идва от личността на човека, а не в такава степен от беззаконието.

Другият основен проблем е чувството за безнаказаност, заради нерагламентираният контрол от страна на органите. Когато излезеш на пътя и си участник в движението е необходимо да мислиш както за себе си така и за тези около теб, независимо с какво превозно средство си: велосипед, мотопед, тротинетка, автомобил или камион. Във всеки едни момент е необходимо да си внимателен и нащрек, в готовност да запазиш себе си и да съхраниш живота и здравето на околните.

Никой не е застрахован и всеки трябва да бъде малко по-отговорен, за да не причини нещо, което не би пожелал на него да му сторят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама