Акцент на деня: Бюджет 2020 - повече пари, но без реформи

17:30, 31 окт 19 25 2723 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството одобри на днешното си заседание държавен бюджет за догодина. През 2020 г. Държавната хазна ще разполага с близо 47 млрд. лв. като приходи, като всичките са предвидени за разходване. Прогнозира се ръст на икономиката с 3.3%, а БВП да достигне 126,7 млрд. лева. В бюджета за догодина е заложен ръст от 10% за възнагражденията в бюджетната сфера, и със 17% - заплатите на учителите. Очакванията са в периода 2020-2022 година да намалява безработицата и да стигне до 4%. За сравнение с нивата през тази година около 4,4 на сто. За 2020 година през бюджета  към общините ще бъдат преведени над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн. лева повече спрямо тази година. 

ПРИОРИТЕТИ 

Основните приоритети на кабинета остават образованието, здравеопазването и отбраната.

Образование: През 2020 г. се предвиждат 360 млн. лв. повече и 17% увеличение на учителските заплати. Прогнозите са средната брутна заплата на учител да достигне 1500 лв.

Здравеопазване: Почти половин милиард лева допълнително са отделени за здравеопазване догодина. Над половината от тях ще отидат към бюджета на Здравната каса, 10 млн. лв. ще отидат за спешна помощ и 30 млн. за новата детска болница. Приетият бюджет на НЗОК за догодина предвижда 4.7 млрд. лв. приходи и общо текущи разходи в размер на 4.59 млрд. лв., което е с 382.1 млн. лв. повече от тази година. Запазва се размерът на здравните вноски и те остават 8%.

Отбрана: През 2020 г. страната ни ще отдели над 1,9 млрд. лв. за отбрана като страната все повече се доближава до изискванията на НАТО разходите да бъдат 2% от БВП на страната.

За сравнение, Бюджет 2019 включваше ръст на заплатите в бюджетния сектор с 10%, а на възнагражденията на учителите – с 20%. Увеличението в сектор „Здравеопазване“ беше с около 550 млн. лв., в образованието – с 360 млн. лв., а в отбраната – с 478 млн. лв.

Специално са заделени средства за увеличаване на възнагражденията на заетите в съдебната власт.

Нивото на дълга се очаква да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19.8 % до 18.2 % от БВП или между 25.1-26.1 млрд. лева.

 „В момента ние сме 3-ти в ЕС по нисък външен дълг. За времето от три години, той намаля с 31% и от 28% до края на мандата сме планирали да е 19.5%.  Това показва отговорността към следващите поколение и че харчим толкова колко сме изкарали… С 3 млрд. лв. имаме повече пари в бюджета. За това си позволявам да има двойно увеличение на учителските заплати. Навсякъде във всички сектори са увеличени парите. 10% увеличение на доходите. Само за образование 610 млн. лв. се дават допълнително“, коментира премиерът Борисов. По думите му безработицата достига рекордни ниските нива от 4%.

ДОХОДИ И ПЕНСИИ

Бюджетът на Държавното общественото осигуряване предвижда актуализация на пенсиите с 6,7% през юли и запазване на майчинството, минималното обезщетение за безработица и правилата за болничен. 590 милиона лева повече отиват за пенсии. Ръст има и в социалното подпомагане.

Линията на бедност за 2020 г. е 363 лв. - с 15 лв. по-висок в сравнение 2019 г.

Продължава и поетапното увеличение на минималната заплата през следващата година. От 1 януари 2020 г. тя да скочи от 560 лв. на 610 лв. А през 2021 г. - до 650 лв. Предвижда се увеличение на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 610 лв. от началото на 2020 г. Максималният осигурителен доход за всички осигурени се запазва в размер на 3000 лева. Непроменен ще остане максималният осигурителен доход – 3000 лв.

Не се предвижда промяна на данъчните ставки.

Според финансовия министър е напълно постижимо през 2021 г. средната заплата да е между 1400-1500 лв.

КОМЕНТАРИТЕ

Бюджет 2020 е реалистичен и изпълним, но са нужни още реформи в различни сфери смятат синдикати и работодатели.

„Хубавото в Бюджет 2020 е, че се увеличават парите за учителите и се предвижда 10% ръст на заплатите в публичния сектор. В социалната политика обаче няма нищо ново, много плащания са замразени - например минималното обезщетение за безработица остава 180 лв.", коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. По думите основната критика към бюджета е, че натоварва физическите лица и социално слабите. Друг проблем е липсата на решение за ниското заплащане на нощния труд, както и за справяне с проблема на недекларирания труд.

Работодателите не са съгласни с увеличението на минималната заплата и плащането на първите 3 дни болнични да са за тяхна сметка.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че подкрепят разчетите за Бюджет 2020.Като недостатък обаче той отчете, че липсват политики за демографско развитие. Реформите наистина не са извършени и това се отразява и на въпроса с трите дни болнични.

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков бюджетът за догодина не е планиран в далечен хоризонт и не предвижда дългосрочни финансови политики. „Всъщност, няма принципна разлика с Бюджет 2019… Движим се по някаква територия, в която няма да се сблъскаме с реформите", коментира още той.

Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че добра тенденция е да не се променят корпоративните данъци. Не са разгледани обаче мерки за редуциране на неефективните държавни разходи и в тази връзка той предложи министерствата да не извършват разходи в нереформирани сектори.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама