Ден за размисъл преди балотажа на местните избори

07:10, 02 ное 19 25 1715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е ден за размисъл преди втория тур местните избори. Балотаж ще се проведе в 18 областни центрове, 97 общини, 377 кметства и 31 района. Там на първи тур никой от кандидатите не беше избран с повече от 50% от подадените валидни гласове.

В 196 общини ще се произвежда втори тур в поне едно населено място, в 105  общини ще се произвежда втори тур за кмет на община, в 18 града, които са областни центрове ще се произвежда втори тур за кмет на община, в 441 кметства ще се произвежда втори тур за кмет на кметство, в 31 района ще се произвежда втори тур за кмет на район.

През целия ден се забранява политическата агитация под всякакви форми, както и провеждането на социологически проучвания. Забраната важи за медиите, държавния и общинския транспорт, както и за всички държавни и общински учреждения, институции, предприятия и търговските дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Под ударите на закона обаче не може да попадне агитация, направена в събота, във Facebook, например, тъй като според регламента социалната мрежа не е дефинирана като „медия“.

Всяка община решава сама дали да забрани продажбата на алкохол в деня за размисъл.

За да може един гражданин да гласува на вота в неделя, той трябва да е има постоянен или настоящ адрес в съответното място най-малко 6 месеца преди изборите. Хора с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама