Жените отказват по-трудно цигарите от мъжете

18:40, 31 окт 19 / Здраве 25 388 Topnovini
1

За жените е по-трудно да откажат цигарите, отколкото за мъжете, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Каква е причината за това? Жените по-често страдат от безпокойство и депресия. Това може да повлияе дори върху най-добрите намерения да се сложи край на вредния навик.

Изследването е обхванало над 200 пациенти на средна възраст 56 години в болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто. Наличието на безпокойство и депресия било 41% сред жените и едва 21% сред мъжете.

"Трябва да се държи сметка за депресията и други смущения в настроението сред пушачките, особено сред засегнатите от сърдечни болести и прекаралите инсулти", заяви ръководителката на изследването Бет Ейбрамсън.

Участниците пушели средно по 18 цигари дневно от 37 години. Две трети били засегнати от дислипидемия, при която нивата на липидите - триглицериди и холестерол, в кръвта са високи. Почти две трети били с високо кръвно налягане, близо половината съобщили, че са засегнати от сърдечни болести, а над една четвърт - от депресия и безпокойство.

Половин година по-късно 25% от участниците отказали цигарите, а 29% намалили с над 50% броя на изпушените цигари.

Посещенията в клиника, използването на лекарства, като например варениклин, за лечение на пристрастяването към тютюнопушенето, полът и възможността да си позволиш лечение повлияли върху шансовете за успех. Макар варениклин да удвоил шанса за успех, жените били с приблизително наполовина по-малка вероятност да откажат цигарите в сравнение с мъжете.

"Някои проучвания не откриха различия между жените и мъжете, що се отнася до отказването от цигарите, но други навеждат на мисълта, че мозъкът на жената реагира различно към никотина - поясни експертката Патриша Фолан от болниците "Нортуел хелт" в щата Ню Йорк. - Поради тази причина жените може да не постигнат успех, когато става въпрос да откажат цигарите чрез никотин заместващи терапии."

Тя допълни, че е важно жените да знаят, че след като откажат цигарите, ще имат усещането, че храната е с по-добър вкус и аромат, и е възможно да напълнеят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 75 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.