Ще се увеличат ли доходите ни догодина и с колко с Бюджет 2020?

09:20, 31 окт 19 / Икономика 25 539 Topnovini
1

Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото осигуряване и на Здравната каса бяха обсъдени от съвета за Тристранно сътрудничество вчера. Бюджетът предвижда 10%-ен ръст на заплатите, повече пари за образование, здравеопазване и отбрана, но в същото време замразяване на повечето социални плащания. Работодатели и синдикати обаче не стигнаха до единна позиция. Ще бъде ли постигнат консенсус коментират експерти:

"Ние предложихме бюджетът да съобрази ситуацията на международната и европейската икономика, което дава отражение на българската индустрия - ние в момента имаме спад на продажбите. В момента фискалният резерв има над 10 млрд. лв, за следващата година е планирано поемането на нов дълг, сега са много ниски лихвите, това ще се яви като буфер при влошаване на световната и европейската икономика", обясни Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, пред БНТ.

Горанов: 3,3% е очакваният икономически растеж

Според Васил Велев, бюджетът е напрегнат като приходи, не е бюджет на спокойствието. Реформите наистина не са извършени и това се отразява и на въпроса с трите дни болнични, допълни Велев.

Според Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, бюджетът за догодина не е планиран в далечен хоризонт и не предвижда дългосрочни финансови политики.

"Всъщност, няма принципна разлика с Бюджет 2019. Това е бюджет на късия хоризонт, а хоризонтът е края на мандата, на практика на правителството. Не виждаме стъпките, които трябва да доведат до новия модел в помощ на хората с увреждания. Движим се по някаква територия, в която няма да се сблъскаме с реформите", коментира Нейков.

Големият въпрос е каква цел има системата ТЕЛК. Анализът сочи, че целта е човекът да стигне до пенсия за инвалидност, а всъщност трябва да намерим в него онази работоспособност, която ще го върне на пазара на труда, допълни Иван Нейков.

Васил Велев очерта няколко основни предимства на Бюджета за догодина. "Макрорамката е безспорен плюс на бюджета, това, че той е балансиран, запазване данъчния модел и данъчните ставки, което внася една стабилност и предвидимост за бизнеса", отчете той.

В края на 2020 г. със сигурност ще има излишък, категоричен беше Иван Нейков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани