Отбелязваме Международния ден на Черно море

07:40, 31 окт 19 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 31 октомври отбелязваме Международния ден на Черно море. На този ден се навършват 23 години от подписването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море.

През последното десетилетие на миналия век учени установяват, че Черно море почти е загубило способността си да се възстановява от замърсяването, което причиняват хората.

Заради опасността това да доведе до необратими последствия за черноморската екосистема, на 31 октомври 1996 г. е приет Стратегическият план за действие. Той е подписан от шестте държави, които имат излаз на Черно море - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение на състоянието и бъдещето на Черно море и региона. Той е разработен въз основа на приетата през 1992 г. Букурещка конвенция и на последвалата Одеска декларация от 1993 г.

През 2009 г. влиза в сила обновен Стратегически план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море.

В него са заложени дългосрочни цели за качеството на черноморската екосистема, посочват се конкретни мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси и насърчаване на човешкото развитие по начин, който не вреди на околната среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама