Служители на ГДБОП разкриха канал за трафик на културни ценности

17:25, 30 окт 19 25 1936 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антични амфори, монети, накити, керамика, фризове и други, общо над 4600 предмета, са иззети при международна операция, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Осем души са задържани в България, а един – във Великобритания.

България връща на Турция ценни артефакти

Международната специализирана полицейска операция е проведена на 25 октомври от служители на ГДБОП, сектор „Трафик на културни ценности“, колегите им от секторите за борба с организираната престъпност в Плевен и Ловеч, Враца и Монтана, Благоевград и разследващи полицай.

Действията са предприети под ръководството на Специализираната прокуратура по досъдебно производство във връзка с международно разследване срещу канал за трафик  на културни ценности.

При операцията е разкрита и документирана престъпна дейност на български граждани, насочена срещу културното наследство, свързана  с незаконно търсене, придобиване, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности, включително и археологически предмети.

Участниците са част от международен канал за трафик на културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на България. Според данните до момента, с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции и са захранвани със „стока“ други дилъри на културни ценности, които впоследствие са изнасяни в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства.

В рамките на операцията е предприето претърсване на 12 адреса и 5 леки автомобила, обискирани и задържани са 8 души.

В хода на процесуалните действия са иззети около 3800 антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета (фибули, върхове на стрели, апликации от конска амуниция, части от колесници, статуетки и др.), 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели; 32 керамични и стъклени съдове с различна форма и големина; 5 каменни парчета и фризове. Намерени и иззети са и сумата от 40 000 лв. и 10 000 евро; товарителници за извършени пратки до Великобритания; много на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и списъци на конкретно продадени предмети, бройки и цени. Общият брой на иззетите артефакти е над 4600.

Вежди Рашидов иска 10 пъти по-солени глоби за посегателство върху паметници на културата

На мястото, където са задържани трима в момент на извършване на сделка, а именно - офис на търговско дружество, са намерени пакетирани по-голямата част от предметите и монетите, разпределени в кутии, и готови за изпращане към Лондон. Там са открити и множеството документи, удостоверяващи продажбите в различни аукционни къщи в британската столица, ръчно изписани списъци с предметите, цените и снимки на продадени артефакти.

В рамките на разследването e установено, че културните ценности са съхранявани в нает склад, но поради невъзможност мястото да продължи да бъде използвано, се наложило да ги преместят в гаража към офиса, докато се намери ново подходящо депо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама