Срещу алергията към фъстъци има защита, но не и лек

20:00, 30 окт 19 / Здраве 25 896 Topnovini
1

Лечението на алергия към фъстъци с редовно излагане на малки количества от храната е ефективно, но само ако пациентът я следва стриктно, сочи проучване. Учените от King's College London разгледаха основното поведение на клетките на пациентите - и установиха, че то не се променя, предаде БГНЕС.

Засега имунотерапията предлага "защита, но не и лек" за алергиите към фъстъци.

Смята се, че около едно на 50 деца във Великобритания има алергия към фъстъци, съобщава Би Би Си. Единственият начин, по който повечето хора могат да управляват алергията, е като се опитват да избягват фъстъците, което може да бъде трудно и ограничително.

При имунотерапията на хората се дава всеки ден малко количество от веществото, към което са алергични - в този случай към фъстъците. Терапията действа като подтиква имунната система да произвежда антитела, които намаляват алергичния отговор на организма, така че ако някой случайно е изложен на малко количество фъстъци да може да го понасе и да бъде защитен от по-сериозна реакция.

Изследователите от лондонската детска болница на "King's and Evelina" са се насочили към наблюдение на това как се държат клетките, така че да разберат дали пациентите все още са алергични и е необходимо да продължат лечението или ако вече не са алергични и могат да ядат фъстъци без да се притесняват.

В проучването, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology, те тестват проби от 14 пациенти преди и след лечението. Те са открили, че ако антителата са отстранени, алергичните клетки реагират по същия начин, както преди лечението.

Д-р Александра Сантос, която ръководи изследването, заявява: „Определено лечение на алергията към фъстъци и други хранителни алергии е много необходимо. В момента имунотерапията е единственият вариант за лечение, който можем да предложим на алергични към фъстъци пациенти. Въпросът беше дали имунотерапията може да изключи алергичния отговор. Някои пациенти и родители се надяваха, че ще успеят да ядат храната, към която са алергични, но терапията ще може само да им осигури защита срещу случайно излагане".

Полезно е да може да се каже на хората, че защитата ще продължи само докато са на имунотерапия, отбелязва ученият.

Ръководителят на клиничните служби за алергия във Великобритания Амена Уорнър заявява: „Страхът от животозастрашаваща тежка алергична реакция (анафилаксия), тревожност и стрес, свързани с управлението на алергия към фъстъци, оказват сериозно влияние върху качеството на живот”.

„Наличието на нови лечения за справяне с рисковете от случайно излагане чрез понасяне на малки количества фъстъчен протеин може да донесе надежда на засегнатите от алергия към фъстъци. Това може да не е лек (надяваме се, че един ден ще бъде намерен), но имунотерапията е положителна стъпка за осигуряване на лечение, за да се осигури ниво на защита, което преди това не е съществувало", допълва Уорнър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани