Лозан Панов: За моя импийчмънт се говори поне от три години насам

09:45, 30 окт 19 / Политика 25 1450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За моя импийчмънт се говори поне от три години насам. Това каза пред bTV с председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и допълни, че ''това не означава, че няма да се случи ей сега.''

Всички случаи мисля да продължа да работя и да правя това, което правя до този момент.

Аз не съм началник на съдиите, не мога да им кажа какво да правят, как да решават делата си. Мога да изисквам от тях да си пишат делата в срок, както и направих. Само че те се забавят, ако коментираме казуса "Полфрийман", те се забавят.

Лозан Панов: Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано

Попитан дали споделя мнението че измененията в закона, които станаха по предложение на Христо Иванов като министър на правосъдието, са в основата на това, че в момента не е имало втори кандидат Панов отговори:
 
Една процедура дори и да не е добра от хората, които я осъществяват, те могат да ѝ вдъхнат живот. И обратното. Не, не споделям.

По време на 10-часовото изслушване Сотир Цацаров каза, че всъщност тримата големи в съдебната власт, се избират в други две сгради, а не от ВСС. Кои са тези две сгради става този избор? Аз съм участвал в два избора и съм гласувал за два избора – първият е за председател на ВАС и вторият сега за главен прокурор. При избора за председател на ВАС съм гласувал за опонента, това беше съдия Соня Янкулова.

Никой не ме е принуждавал да гласувам за някой друг и съм направил своя вот във ВСС. Вторият избор, в който участвах – изборът за главен прокурор, мога да свържа, понеже говорите за сграда, със сградата на президентството. Президентът на Република България инициира срещи с представители на съдебната власт, поредица от срещи, в една, от които бях и аз. Целта на тези срещи беше да се изясни идеята какъв трябва да е главният прокурор. Това е другата сграда, която свързвам с избора на главен прокурор.

Председателят на ВКС не вижда причина да не остане на своя пост до края на мандата си.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама