Синдикати и работодатели: Бюджет 2020 е реалистичен, но са нужни още реформи

09:47, 30 окт 19 25 1758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложението за Бюджет 2020 е реалистично и изпълнимо, но са нужни още реформи в различни сфери. Около това мнение се обединиха представители на синдикати и работодателски организации в ефира на Нова телевизия.

Публикуваха Проектобюджет 2020

"Хубавото в Бюджет 2020 е, че се увеличават парите за учителите и се предвижда 10% ръст на заплатите в публичния сектор. В социалната политика обаче няма нищо ново, много плащания са замразени - например минималното обезщетение за безработица остава 180 лв.", каза Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа".

Тристранката обсъжда бюджета за 2020 г.

Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов Бюджет 2020 е балансиран и не се предвижда дефицит. "Предвижда се 3,3% ръст на икономиката. Запазването на нивото на данъците също е добра новина. Но ние сме против увеличението на минималната заплата, защото няма ясен механизъм, по който да се определя как тя да расте. Против сме и три дни болнични да се плащат от работодателя. Като цяло се върви в правилната посока, но ни се иска повече да има повече реформи", заяви Иванов.
 
 
Той даде пример със сектор "Сигурност", където са предвидени с 200 млн. лв. повече, но без да се предвиждат реформи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама