Отбелязваме Архангелова задушница

07:00, 02 ное 19 25 1379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 2 ноември тази година се отбелязва една от трите големи Задушници, които православните християни почитат всяка година – Архангелова задушница. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Датата на Архангелова задушница е подвижна, защото се определя във всяка събота преди празника на св. Архангел Михаил на 8 ноември. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

Архангелова задушница се нарича още Рангелова задушница, Голяма задушница и Мъжка задушница.

Тази задушница е наречена "войнишка", защото войните, които води България за обединението си в началото на миналия век - Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, започват в навечерието на месец ноември. Затова на тази задушница се прави помен и на загиналите за родината воини.

На Задушница роднините на покойните се събират, за да направят помен – възпоминание на живите за умрелия, че не е забравен. Това е и връзката между земната и небесната църква. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

На Задушница хората почистват гробовете на своите близки и ги украсяват с цветя. После преливат пръстта с вода и червено вино за спомен на Христовата жертва за нас и запалват свещ.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Житото символизира възкресението, а хлябът - Иисус Христос. Поменът, който се прави, е възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Чистенето, прането и домашните задължения не се извършват на днешния ден.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама