Архангеловден е

08:30, 08 ное 22 25 5358 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Днес е Архангеловден. В църковните и народните традиции на българите денят е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден.

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Ангелите са пазителите на хората. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка. По тази причина е наричан още ангел на смъртта. Оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

По традиция на Архангеловден на много места в България се правят курбани, раздават се обредни хлябове. Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

Сред именниците са не само носещите името Ангел, но и тези, които са кръстени: Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Лина, Мила, Милен, Милена, Рада, Радослав, Радослава, Рангел, Райчо, Райна, Радка, Райко, Рафаил, Рая, Руси, Руслан, Серафим, Пламен, Огнян и други.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама