"Грийнпийс" блокира френска рафинерия за биогориво от палмово масло

10:46, 29 окт 19 / Свят 25 1619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Активисти на "Грийнпийс" блокираха входа на рафинерия в Южна Франция, където петролният гигант Total използва обгърнатото от спорове палмово масло за производство на биогориво.

Еколозите твърдят, че палмовото масло води до обезлесяване, като през последните десетилетия огромни площи от тропическите гори в Югоизточна Азия са изсечени или изпепелени след запалване, за да се създаде място за насажденията.

Освен че отделя огромни количества от парниковия газ въглероден диоксид, това застрашава местообитанието на орангутани и други застрашени видове.

Около 50 активисти на "Грийнпийс" пристигнаха пред биорафинериятана Total в Ла Мед, близо до Марсилия, предаде БГНЕС. Те поставиха два големи оранжеви контейнера пред входа и по един протестиращ се прикова с вериги към всеки контейнер. Групата заяви, че всеки контейнер разполага с достатъчно запаси, за да могат активистите да останат на площадката в продължение на няколко дни.

На транспарантите на активистите пишеше „Обезлесяването, произведено във Франция“, и за френският президент, че „Еманюел Макрон е съучастник“.

"Рафинерията в Ла Мед е център на обезлесяване, внесено във Франция, която внася 550 000 тона палмово масло годишно, което съответства на 64% от френското потребление", заяви Клемент Сенешал от "Грийнпийс"-Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама