Борис Джонсън ще направи пореден опит за предсрочни избори във Великобритания

07:30, 29 окт 19 / Свят 25 1692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес британският премиер Борис Джонсън ще внесе проектозакон в Камарата на общините в пореден опит да накара депутатите да подкрепят искането му за предсрочни парламентарни избори на 12 декември, съобщи БНР. Това става след като снощи той не успя за трети път да прокара плановете си за изборите, за което му бе нужно мнозинство от две трети от депутатите.

Борис Джонсън получи 299 гласа от необходимите 434. Премиерът обаче продължава да търси начини за провеждането на изборите, като днес ще внесе кратък законопроект, с който да се отмени закона от 2011 година, изискващ две трети подкрепа за извънредни избори.

Парламентът отхвърли искането на Борис Джонсън за предсрочни избори

Ако проектозаконът бъде приет, тогава на Джонсън ще му бъде необходимо само обикновено мнозинство. В случай, че либералдемократите и шотландските националисти решат да подкрепят изборите, той има известен шанс за успех. След вота снощи Джонсън заяви, че "Камарата на общините не може повече да държи страната заложник".

"Не само няма да има Brexit без сделка, но ние имаме страхотна сделка на масата", допълни премиерът, но въпросът е дали опозицията вярва в това. Борис Джонсън се стреми към извънредни общи избори, за да възстанови мнозинството на Консервативната партия в парламента, за да може по-лесно да прокара сделката за Brexit.

Мнозина се опасяват, че вариантът за Brexit без сделка все още не е отпаднал, въпреки потвърждението от правителството, че е замразило програмата Yellowhammer в случай на излизане от ЕС без споразумение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама