Белгийската прокуратура ще поиска екстрадирането на Пучдемон в Испания

08:20, 29 окт 19 / Свят 25 1687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белгийската прокуратура ще поиска от съда във вторник да удовлетвори искането за екстрадиране на бившия шеф на каталунското правителство Карлес Пуигдемон в Испания.

„Те (белгийската прокуратура) ще поискат екстрадиция по две обвинения“, заяви адвокат Пол Бекаерт. Испания обвинява Пуигдемон в бунт и присвояване на публични средства. Той добави, че защитата на Пуигдемон ще поиска допълнително време за подготовка и съдията вероятно ще отложи заседанието за началото на декември, предаде БГНЕС.

Лидерът на каталунците Карлес Пучдемон се предаде на властите в Белгия 

Испанският Върховен съд на 14 октомври осъди 12 каталунски политици, участващи в незаконен референдум за независимост и по-нататъшно обявяване на независимостта от регионалния парламент през 2017 г. Девет политици бяха признати за виновни за бунт и осъдени на от 9 до 13 години затвор. Още трима - в неподчинение, за което са осъдени на глоби.

Членът на Върховния съд на Испания Пабло Лярена в същия ден издаде европейски и международни заповеди за ареста на Пучдемон, който се укрива от испанското правосъдие в Белгия.

На 18 октомври лидерът на каталунците се предаде на властите в Белгия, а белгийският съд го остави на свобода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама