ЕС одобри удължаване на Brexit до 31-ви януари

11:37, 28 окт 19 / Свят 25 1759 Topnovini

ЕС одобри удължаването на Brexit до 31-ви януари 2020 г., съобщи Доналд Туск.

„Европейският съюз определи нова дата за излизане на Великобритания от блока - 31-ви януари 2020 г.“, съобщи Туск.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън поиска Брюксел да удължи срока след натиск от парламента. Депутатите обаче одобриха законопроекта му за развод като цяло, отваряйки възможността да постигнат правилно споразумение и да прекратят драмата Brexit след повече от три години разгорещен дебат.

Държавите-членки по-рано приеха принципно забавяне, за да избегнат риска от срив и безредици, но някои държави, най-вече Франция, поставяха под въпрос колко време трябва да бъде отлагането.

Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12-ти декември - след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Brexit.

Борис Джонсън отново ще поиска предсрочни избори

Той вероятно отново ще претърпи поражение, както и при двата си предишни призива за избори. Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати, но няма дори обикновено мнозинство, пише агенцията.

Лейбъристката партия не харесва сделката на Джонсън за Brexit и заявява, че няма да подкрепи избори, докато заплахата му да напусне ЕС без никаква сделка не бъде премахната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 117 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.