ЦИК: Обработването на протоколите върви нормално

09:23, 28 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1018 Topnovini

"Процесът по предаването и обработката на протоколите към момента върви съвсем нормално", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БТА. По отношение на информациите за грешки в някои от протоколите от София, свързани с преференциите, той коментира, че това е нормално предвид големия брой на кандидатите в листите, но към момента тези затруднения не са съществени с оглед създаването на евентуални проблеми пред ЦИК.

ЦИК с междинни резултати за местните избори към 7 часа

По отношение на това кой има право да влиза в мястото на предаване на протоколите, каквато е зала "Арена Армеец", Андреев посочи, че трябва да се даде правото на ОИК да създаде необходимият ред за приемането на изборните книжа и на обработката на протоколи, тъй като това е процес, изискващ добра организация и невъзможност за влияние върху него.

Припаднали хора в „Арена Армеец”

"В Изборния кодекс е изброено ясно кой може да присъства - застъпниците, наблюдатели, средствата за масово осведомяване. Затова в случаите, в които ОИК е преценила, че те трябва да бъдат допуснати и поставени на места, на които да наблюдават процеса, без обаче по никакъв начин да пречат на него, трябва да се съобразим с тази позиция на ОИК", каза Андреев. "Доколкото знам политическата сила (ПП „Атака”) има такива политически застъпници и те биха могли да присъстват на приемането на протоколите", коментира той.

Александър Андреев каза, че се надява всички избирателни комисии да предадат навреме протоколите и резултатът от местния вот да бъде обявен в законоустановения 48-часов срок. Забавяне може да има според него в по-големите общини, където има районно деление, както това е в София и другите големи градове, но към момента няма данни за подобно забавяне, извън определения от Изборния кодекс срок.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани