ЦИК: Обработването на протоколите върви нормално

09:23, 28 окт 19 25 1564 Шрифт:
Topnovini

"Процесът по предаването и обработката на протоколите към момента върви съвсем нормално", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БТА. По отношение на информациите за грешки в някои от протоколите от София, свързани с преференциите, той коментира, че това е нормално предвид големия брой на кандидатите в листите, но към момента тези затруднения не са съществени с оглед създаването на евентуални проблеми пред ЦИК.

ЦИК с междинни резултати за местните избори към 7 часа

По отношение на това кой има право да влиза в мястото на предаване на протоколите, каквато е зала "Арена Армеец", Андреев посочи, че трябва да се даде правото на ОИК да създаде необходимият ред за приемането на изборните книжа и на обработката на протоколи, тъй като това е процес, изискващ добра организация и невъзможност за влияние върху него.

Припаднали хора в „Арена Армеец”

"В Изборния кодекс е изброено ясно кой може да присъства - застъпниците, наблюдатели, средствата за масово осведомяване. Затова в случаите, в които ОИК е преценила, че те трябва да бъдат допуснати и поставени на места, на които да наблюдават процеса, без обаче по никакъв начин да пречат на него, трябва да се съобразим с тази позиция на ОИК", каза Андреев. "Доколкото знам политическата сила (ПП „Атака”) има такива политически застъпници и те биха могли да присъстват на приемането на протоколите", коментира той.

Александър Андреев каза, че се надява всички избирателни комисии да предадат навреме протоколите и резултатът от местния вот да бъде обявен в законоустановения 48-часов срок. Забавяне може да има според него в по-големите общини, където има районно деление, както това е в София и другите големи градове, но към момента няма данни за подобно забавяне, извън определения от Изборния кодекс срок.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама