Първи данни: Кои кметове победиха

00:58, 28 окт 19 25 5623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По данни на „Галъп интернешънъл“ от екзит пол към 20.00 часа и паралелно преброяване след това се очертават балотажи на кметските избори в София, Пловдив и Благоевград, съобщи БНР. 

Кандидатите на ГЕРБ печелят още на първи тур във Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора, в Кърджали данните сочат, че досегашният кмет Хасан Азис също печели от раз.

В София

действащият кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) получава 34,6% от гласовете срещу 24,6 за независимата кандидатка, подкрепена от БСП, Мая Манолова. Борислав Игнатов от „Демократична България“ е с около 14,8 на сто, а независимият кандидат Борис Бонев е с около 13,7. Ангел Джамбазки от ВМРО има 4%.

При листите с кандидатите за общински съветници в столицата коалицията ГЕРБ – СДС има 32,7%, "Демократична България" -17, БСП - 15,8. Борис Бонев - 10,9%, ВМРО – 5, „Атака“ – 2, останалите са под 1 процент.

В Пловдив

убедително води кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров с 38,6%, Славчо Атанасов (НФСБ – ВМРО) с 17,9 на сто и Дани Каназирева („Съюз за Пловдив“) с 10,4%, сочи паралелното преброяване на „Галъп“ при обработка на близо 90% от извадката. Екзит полът на агенцията преди това сочеше, че Здравко Димитров има 35,1%, следван от Дани Каназирева с 19,6% и Славчо Атанасов с 15,2 на сто.

При листите за общински съветници ГЕРБ има 30,6 %, „Съюз за Пловдив“ – около 17, НФСБ - ВМРО – около 10, БСП – 9, „Демократична България“ – 7, по данни на екзит пола на „Галъп“.

Във Варна

кметът Иван Портних получава 51,7%, следван от Анелия Клисарова от БСП с 15% и кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 14,6%, показват данни на „Галъп интернешънъл“ при обработка на близо 90% от извадката. Предишни данни от екзит пола сочеха, че Костадин Костадинов е втори с 14,9% а на трета позиция е Анелия Клисарова от БСП с 13,4%.

При общинските съветници ГЕРБ получава около 39,1% от гласовете, БСП – 13,6 на сто, „Възраждане“ – 10,1%, ДБ – 6,3%, ВМРО – 3,4%, ДПС – 2,6 на сто, показваха резултати от екзит пола на „Галъп“.

В Бургас

кметът Димитър Николов (ГЕРБ) получава над 64 на сто от гласовете, при листата за съветници партията му има над 50%. Втори в кметската надпревара е Николай Тишев от БСП с 10,4 на сто, Константин Бачийски (Средна европейска класа) е с около 8,7%, Живко Табаков (Движение България на гражданите) е с 8 на сто, Бойко Миразчийски от НФСБ е с 3,4 на сто, а кандидатът на ДБ Иво Баев е с 1,9 на сто.

При листите за съветници подредбата след ГЕРБ е БСП и Средна европейска класа с по около 10,5 %, ДБГ – 9,2, НФСБ – 3,6, ДБ – 3 и ДПС – 1,7.

В Русе

по данни на "Алфа рисърч" води кандидатът на БСП Пенчо Милков с преднина от няколко процента пред кандидатката на ГЕРБ Диана Иванова и ще има втори тур.

В Стара Загора

предварителните резултати от паралелното преброяване сочат, че досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров от ГЕРБ печели втори мандат с 70,9% от гласовете, съобщи Юлияна Гальова от „Галъп“. Следван е от Иван Върляков – кандидат на БСП, с 15,2%.

В Плевен

ще има балотаж между досегашния кмет Георг Спартански, който се явява като независим кандидат и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров, който е областен управител. Трети по първи данни е кандидатът на БСП Илиян Йончев. Спартански е подкрепен изцяло от местна коалиция "Демократична България" - обединение СДС-БЗНС.

В Благоевград

кандидатът на ГЕРБ и действащ кмет Атанас Камбитов води с почти 34%, следван от независимия кандидат Румен Томов с около 23%, като двамата почти сигурно ще решат спора на балотаж. 

Във Велико Търново 

досегашният кмет Даниел Панов печели на първи тур с около 57% срещу около 26 за кандидатката на БСП Весела Лечева.

При листите ГЕРБ има 28 на сто, БСП – 12,6, ВМРО – 7,6, коалиция ЕНП – 5,3, ДБ – 4,4, партия МИР – 4,2, НФСБ – 2,6, ДПС – 2.

В Пазарджик

Тодор Попов, с три мандата досега, подкрепен от местна коалиция, е с резултат от 41,7%, Благо Солов, подкрепен от БСП, получава 21,2%, а кандидатът на ГЕРБ Иван Панайотов е трети с около 18 %.

Във Видин 

се очаква балотаж. Там Огнян Ценков от ГЕРБ получава 33,2%, Цветан Ценков – кандидат на СДС – 29%, а Любомир Георгиев – кандидат на БСП – 20,1%, заяви Юлияна Гальова от „Галъп интернешънъл“.

В Шумен

също се очаква балотаж, тъй като Любомир Христов – кандидатът на ГЕРБ, получава 34,8%, а Венцислав Венков – на БСП – 17,8%, следвани от кандидата на ДПС Четин Казак – 12,9 на сто, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп“.

В Кърджали

Хасан Азис от ДПС получава около 53,5%, сочат данни на „Галъп“ от паралелното преброяване. На втора позиция е Никола Чанев от ГЕРБ с около 29,1%, а Милко Багдасаров от БСП е трети с около 11,5 на сто. Кандидатът на ДОСТ Мехмед Ходжа има около 1,7%.

При общинските съветници ДПС е с около 55,8 на сто, ГЕРБ има 24,9 на сто, БСП – 12%, а ДОСТ е с около 2,1%. Останалите участници са с под 1 на сто от гласовете.

В Сливен

се очертава балотаж между кандидатите за кмет ГЕРБ и БСП Стефан Радев и Кольо Милев, според информация и на двата предизборни щаба.

 

Във Враца

Калин Каменов от ГЕРБ печели втори кметски мандат според предварителните данни.

В Ловеч

до балотаж стигат досегашният кмет на града Корнелия Маринова от ГЕРБ и кандидатът на БСП Радина Банкова.

В Разград 

също се очертава балотаж, като данни от проучвания сочат, че Валентин Василев от ГЕРБ води с 38,2% пред Денчо Бояджиев от БСП, който събира  31,3%.

В Търговище

Дарин Димитров от ГЕРБ е с 34%, след него е Хамди Илязов от ДПС с 31%.

В Силистра

Юлиян Найденов от ГЕРБ с води с 32%. Вторият и третият обаче са на малка дистанция - Димитър Трендафилов (Алтернативата на гражданите, ВМРО, Партия на зелените) има 20,6%, а Момчил Неков (БСП) - 18%.

В Добрич

по предварителна неофициална информация се очаква балотаж за кмет на общината между досегашния кмет Йордан Йорданов и кандидата на местна коалиция ГЕРБ/СДС Надежда Петкова.

В Габрово

вотът печели Таня Христова от ГЕРБ с 59% – това сочат данните от паралелното преброяване на партийния щаб при 70% обработени протоколи.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама