София гласува (Обновена)

00:14, 28 окт 19 25 1406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

452 644 столичани гласуваха на първи тур в София. Към 20.00 часа избирателната активност в столицата бе 43,57% изборна активност в София. Към 18.30 часа тя бе 32.78%.

В битката за кмет на София влизат 20 кандидати, а в тази за столични общински съветници - 1014.

Кой за какво гласува?

Досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова каза, че е гласувала за града, който обича. По думите ѝ вотът ѝ днес е за това София да продължи да се развива ида не се подлагат на риск големите проекти на града. 

Издигнатата от Инициативен комитет и подкрепена от БСП и ДБГ Мая Манолова заяви, че гласува за промяна на модела, по който се управлява София. "За по-добър живот на всички, а не само на една малка група приближени, за София зелена, подредена, модерна европейска столица", посочи тя. "Гласувах за нова перспектива на столицата. Властта да е в ръцете на хората да гласуват свободно за своето бъдеще", заяви водачът на листата на "БСП за България" за общински съветник Калоян Паргов, след като упражни правото си на глас.

"Гласувах за София на нова скорост, която да се сравнява с другите европейски столици", обяви кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

 
Кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев обяви, че е гласувал за това София да започне да прави смели крачки напред. ""Гласувах за истинска промяна. За промяна, донесена от млади, от независими, доказани хора, които искат градът да не тъпче на едно място, а да прави смели крачки напред", коменитра той, след като упражни правото си на вот. 

Кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки гласува "за чист и подреден град без незаконно строителство". "Искам градът да бъде подреден, да има ред и сигурност и общинска полиция", добави той. 

"София заслужава истинска промяна. Гласувах за това София най-сетне да бъде управлявана от мъж. Човек, който може решително да свърши няколко неща", каза лидерът на ПП "Атака" и кандидат за кмет на столицата Волен Сидеров.

„Гласувам за едно различно, справедливо и отговорно гражданско експертно управление. Да дадем шанс за един зелен квартал и зелено градоустройство, за ред и чист въздух“, заяви независимият кандидат за кмет на София Десислава Иванчева.

Жалби и нарушения

Изборният ден в столицата протича не без сигнали и жалби за нарушения на правилата. Рекордьор е кандидатът за кмет Мая Манолова, която е подала 29 жалби за нарушения на изборния процес. Сред най-фрапантните случаи е 26-та секция в 22 СОУ, която оперира с печата на 25-та секция, т. е. бюлетините, пуснати там, ще бъдат недействителни. Преди обед задържаха фоторепортер в секция в "Люлин" - мъжът влязъл и започнал да прави снимки с фотоапарат. Местната коалиция ГЕРБ /СДС/ подаде жалба за незаконосъобразна агитация от страна на Евгений Белий – кандидат за общински съветник от коалиция „БСП за България“, който според тях е агитирал избиратлите в коридорите и пред входа на секционните избирателни комисии в 123 СУ „Стефан Стамболов“, район „Красна поляна“. От БСП-София пък обвиниха изпълняващия длъжността кмет на район "Красна поляна" в агитация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама