Най-ниска е активността във Варна - 14,71%, а най-висока в Макреш - 49,88%

16:34, 27 окт 19 25 2430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Засега тенденцията е местните избори в цялата страна да протичат нормално, без сътресения, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

При обща избирателна активност към 13.00 часа - 23,54%, най-ниска към този час е тя във Варна - 14,71%, и най-висока в Макреш, община Видин - 49,88%, съобщи Андреев. Той каза още, че при всички случаи с наближаването на финалния електорален спринт, към 17.30 часа, избирателната активност ще бъде доста по-висока, приблизително като тази през 2015 г. в този час, около 43,19%, и това е нормално.

     Ниска активност във Варна

"Ако вотът е отразен в квадратчето "не подкрепям никого", това също ще повлияе на изборните резултати, при определянето им съгласно методиката за кметове на общини, райони и кметства", каза Александър Андреев.

"Това е така, тъй като там, за да може да има спечелил кандидат, той трябва да събере повече от половината от гласове и в тази връзка влизат и "не подкрепям никого", обясни той.

По думите му, резултатите в изборите за общински съветници се махат при определянето на общинската избирателна квота, съответно на мандатите, които всяка една политическа сила може да получи в общинския съвет. "За разлика от общинските съветници, при кметовете тези действителни гласове "не подкрепям никого" се взимат предвид", обясни говорителят на ЦИК.

     Висока активност в Макреш, Видинско

Според Андреев това, че няма машинно гласуване не се отразява негативно на изборите. По думите му, сериозно влияние върху това е оказал и фактът, че броят на членовете на СИК, участвали в обученията, е бил доста по-голям, а това се очаква да даде и по-добри резултати при попълването на протоколите.

"Бюлетините, използвани на тези местни избори, са същите като през 2015 г. с тази разлика, че има кръгчета, в които номерата започват от 101 и това предотвратява опасността от дублиране на номера в квадратчето и кръгчето", обясни Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама