ГЕРБ-Бургас: Председател на СИК подвежда гражданите при гласуване

11:53, 27 окт 19 25 2023 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Допуснато е нарушение  на изборните правила в секция номер 269 – НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас. За това сигнализират от централата на ГЕРБ в морския град. 

„Председателят на секционната избирателна комисия №269 е наредил на членовете на комисията да дават само бюлетина за избор на кмет, без да дават и втората задължителна бюлетина за избор на общински съветници. Това противоречи на изискването в т.9.1.от Методическите указания на ЦИК. Това противоречи на изискването в т.9.1.от Методическите указания на ЦИК, в които е оказано, че: „СИК следва да откъсне пред избирателя само една бюлетина за всеки вид избор – общински съветници и кметове“. Жителите на Бургас, които гласуват във въпросната секция, са били подведени по този начин, получавайки само една бюлетина“, заявяват от ГЕРБ. 

От централата в Бургас очакват да бъде осъществена проверка по подадения сигнал и при допуснато нарушение, да бъдат предприети съответните мерки.

"Първият сигнал, който сме внесли, е свързан с това, че в много голяма част от секциите на Бургас не са дават двете бюлетини на самите избиратели". Това каза кандидатът за кмет Живко Табаков, докато упражняваше правото си на глас.

„Със специално решение на ЦИК, единственият, който може да не желае да гласува с две бюлетини, при негово волеизявление, това е самият гласуващ, тогава се отбелязва конкретно в графа „забележки“ всяко едно друго действие“, заяви Табаков и обясни, че въпросът – дали избирателят иска да гласува само за кмет е нещо, което може да го обърка.

По думите му сигналът вече е подаден в ОИК-Бургас, за да бъдат взети незабавни мерки. „Призовавам всички, участващи в изборния процес, да се съобразяват и да не нарушават демократичните права на хората.

Това, което е стигнало до нас – при инструктажа на самите членове на избирателните комисии – са им казали да дават само бюлетина за кмет и да ги попитат дали желаят да гласуват за общински съвет, много голяма част от тези хора не питат, избирателят изглежда не е достатъчно запознат и по този начин ще се ограничи избирателната активност в ОбС-Бургас“, посочи Табаков и посочи, че се надява в рамките на съвсем кратки срокове, ОИК да предприеме съответните действия.

„Но бъдат ли ограничени правата на хората и няма ли висока избирателна активност в Общински съвет – Бургас, това, което на нас всички ни се желаеше да бъде различен ОбС-Бургас, е в момента застрашен“, каза още кандидатът за кмет на Бургас.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама