В Елена ще отдадат почит на народните будители

16:26, 25 окт 19 25 2323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи ноември е ден, който ни кара да си спомним и да се преклоним, но и да се поучим и продължим делото на родолюбците, будили народа чрез слово и оръжие, воювали за вярата, езика и свободата на България.

Възрожденският дух живее у еленчани! Делата на потомците са достойни за уважение заради съхранената богата история на този буден край и паметта на родолюбивите му хора.

Акценти в културния календар на общината и през 2019 г. са бележити събития и годишнини, свързани с еленските будители:

Средно училище „Иван Момчилов“ организира „Момчилови дни“, посветени на  200-годишнината от рождението на патрона на училището и на Деня на народните будители. Проявите започват още на 29 октомври. В часовете преди обяд ще се проведе избор за училищен ученически омбудсман, от 14.30 ч. ще има мажоретно шоу, а след него празнична торта. На 30 октомври от 18 ч. е празничният концерт на училището. На следващия ден от 10 ч. е спортният празник за трети и четвърти клас. В същия час ще бъде поднесен венец пред паметната плоча на Иван Момчилов на Даскалоливницата, след което започва ученическа конференция, посветена на патрона на училището. Щафетата за учениците от пети до осми клас е от 14 ч. 

Новоизбраният училищен омбудсман ще положи клетва пред Даскалоливницата от 17 ч. и след поетично-музикалната програма на четвъртокласниците ще потегли факелно шествие с поднасяне на венци пред паметниците на еленските будители до централния площад на града. Тук ще бъде запален вечният огън и произнесено слово.

На 31 октомври основно училище „Отец Паисий“ в с. Константин организира юбилейно тържество по повод 1 ноември и 140 години от основаването на училището. Тържеството ще се проведе от 10 ч. в салона на читалището, а след него ще има неформален разговор за днешните будители в училище.

На 31 октомври от 16.30 ч.в Туристическия информационен център ще бъде открита изложба и наградени победителите от конкурса за графична рисунка или колаж на тема „Дарителите – национална гордост“, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие и община Елена.

Със 174 000 лв. финансират удължаването на социален проект на Община Елена

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама