Посланиците на ЕС без единодушие за новата дата за отлагане на Brexit

13:54, 25 окт 19 / Свят 25 1910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз се съгласи, че има необходимост от ново отлагане на Brexit, но не постигна единодушие относно конкретната дата, съобщават Франсе прес и Ройтерс, цитирайки неназовани европейски дипломати, които са участвали на днешната среща на посланиците на ЕС.

Това налага посланиците на 27-те страни-членки от ЕС да се съберат отново в понеделник (28-и октомври), за да бъде финализирано окончателното решение, което е много важно с оглед на факта, че на този етап крайната дата за Brexit все още остава 31-ви октомври.

Последно слово: Юнкер заяви, че Brexit е срамота

Посланиците в ЕС се съгласиха, че решенията могат да се вземат чрез писмена процедура, а не посредством извънредна среща на върха на европейските лидери.

Междувременно и главният европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние също заяви, че на днешната среща ЕС не е успял да вземе единодушно решение за предоставяне на Обединеното кралство на допълнителна отсрочка на Brexit.

Джонсън предлага предсрочни избори на 12 декември

Той все пак определи днешните дискусии като "отлични", но отбеляза, че окончателното решение по въпроса не може да бъде постигнато поради несигурността относно искането на британския премиер Борис Джонсън за провеждането на извънредни общи избори във Великобритания през декември.

От своя страна говорителката на ЕК Мина Андреева потвърди, че държавите-членки на ЕС се съгласиха "по принцип" да позволят на Обединеното кралство да отложи за пореден път напускането на блока, но тя посочи, че тепърва ще решават продължителността на това удължаване на срок и подчерта, че "работата ще продължи през следващите дни".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама