Карти и „Не се сърди човече“ забавляват чакащите в „Арена Армеец“ в изборната нощ

12:56, 25 окт 19 25 2938 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Арена Армеец“ е на 99% готова за изборния ден – залата все още се подрежда, но тя ще бъде напълно готова до 27 октомври. Това съобщиха на брифинг представители на ОИК, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

В страната има 1609 секции, като от всяка в „Арена Армеец“ трябва да дойдат по трима представители. От ОИК призовават за търпение и спокойствие, както и членовете на СИК да не бързат с отчитането на резултатите. Призив има и към политическите партии – да не политизират процеса по преброяване на гласовете.

Около 70% от хората, ангажирани с изборите, са преминали обучение. За сравнение при предишните избори обучени са били не повече от 40%.

Условията в ''Арена Армеец'' са много по-добри на тези избори

С цел по-доброто протичане на изборите е увеличен и броят на членовете на ОИК - през 2015 г. те са били 15, а сега са 41 – т.е. над двойно повече. На всеки 3 часа те ще дават информация на журналистите, като първи данни ще бъдат предоставени в 21.00 ч.

През изборната нощ в „Арена Армеец“ е предвидено да има и развлекателна част за уплътняване на времето на чакащите. Предвидени са кътове с екрани, на които ще бъдат прожектирани български филми. Ще има и места с игри – карти, „Не се сърди човече“, табла и др. Терасата на залата ще бъде отворена за онези, които пушат. Има предвидени и 5 медицински пункта.

Председателят на Общинската избирателна комисия - София Полина Витанова посочи, че това са най-тежките и сложни по вид избори в Изборния кодекс.

Тя съобщи, че ОИК е предприела редица мерки, за да не се случи това, което стана на изборите през 2015 г. Сред тях са влизане през три входа, като превозните средства ще бъдат спирани пред тях, за да не се налага пренасянето на тежки чували. Ще се носи и по-малък процент от бюлетините.

Разработено е и електронно приложение, което е достъпно за всички членове на СИК – през него те могат да въведат данните от протоколите преди да ги впишат окончателно и да разберат дали те са верни и дали протоколът е попълнен вярно. Ако това е така, изчакването при „Арена Армеец“ ще бъде по-кратко. Всяка комисия ще идва в залата с най-малко три протокола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама