Румънските власти предприеха мерки за спиране замърсяването на въздуха в Русе

11:50, 25 окт 19 / Политика 25 1726 Topnovini
1

Румънските власти предприеха мерки за спиране замърсяването на въздуха в Русе, съобщиха от МОСВ. Ресорният министър Нено Димов изпрати писмо до Министерството на околната среда на Румъния и до всички компетентни румънски институции с настояване за предприемане на незабавни действия срещу отчетеното в Русе замърсяване, причинено от изгаряне на стърнища в района на румънската община Гюргево.

Гъст задушлив дим от Румъния обгази Русе

След бърза реакция от страна на румънското Министерство на околната среда бяха получени уверения, че непосредствено след получаване на писмото на място са изпратени екипи и са предприети действия пожарите да бъдат изгасени.

Припомняме, че вчера в периода между 17.00 и 18.00 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона (ФПЧ2,5), достигащи до 400 микрограма на куб. метър. Причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени остатъци на терен, източно от град Гюргево, на  територията на Република Румъния. По-късно нивата на ФПЧ2,5 намаляха до нормалните за сезона фонови стойности между 20-30 мкг/м3.

МВнР сезира властите в Румъния заради замърсения въздух в Русе

Днес автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в Русе отчете  минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е  51,55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани