Румънските власти предприеха мерки за спиране замърсяването на въздуха в Русе

11:50, 25 окт 19 / Политика 25 2995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънските власти предприеха мерки за спиране замърсяването на въздуха в Русе, съобщиха от МОСВ. Ресорният министър Нено Димов изпрати писмо до Министерството на околната среда на Румъния и до всички компетентни румънски институции с настояване за предприемане на незабавни действия срещу отчетеното в Русе замърсяване, причинено от изгаряне на стърнища в района на румънската община Гюргево.

Гъст задушлив дим от Румъния обгази Русе

След бърза реакция от страна на румънското Министерство на околната среда бяха получени уверения, че непосредствено след получаване на писмото на място са изпратени екипи и са предприети действия пожарите да бъдат изгасени.

Припомняме, че вчера в периода между 17.00 и 18.00 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона (ФПЧ2,5), достигащи до 400 микрограма на куб. метър. Причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени остатъци на терен, източно от град Гюргево, на  територията на Република Румъния. По-късно нивата на ФПЧ2,5 намаляха до нормалните за сезона фонови стойности между 20-30 мкг/м3.

МВнР сезира властите в Румъния заради замърсения въздух в Русе

Днес автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в Русе отчете  минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е  51,55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама