Белград подписва споразумение с Евразийския съюз

10:30, 25 окт 19 / Свят 25 1170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският премиер Ана Бърнабич ще посети Москва, за да подпише споразумение за свободна търговия между Република Сърбия и Евразийския икономически съюз (ЕАЭС) и нейните страни-членки, съобщи БГНЕС. След сесията на Евразийския междуправителствен съвет в разширен формат, Бърнабич ще се срещне с беларуския премиер Сергей Румас и председателя на Съвета на управителите на Евразийската банка за развитие Андрей Белянинов.

Евразийският икономически съюз е създаден на 1 януари 2015 г. и се състои от пет държави - Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, с общ БВП от 1,9 трилиона щатски долара и пазар от 183,8 милиона души. Съюзът цели да разшири сътрудничеството с акцент върху общия икономически интерес. Миналата година търговията с тези пет държави-членки на Евразийския съюз е била 3,4 милиарда долара.

Какво печели Сърбия от влизането в Евразийския съюз?

Споразумението разширява списъка на сръбските продукти, които могат да бъдат изнасяни на територията на ЕАЭС безмитно, увеличава квотите за износ на стоки, подлежащи на ограничения, и разширява зоната за свободна търговия до Армения и Киргизстан. Със споразумението за свободна търговия Сърбия ще може да изнася почти 100% от продуктите без да плаща мита.

Преговорите за подписване на споразумение с ЕАЭС и неговите страни-членки продължават от 2016 г. Споразумението за свободна търговия с Евразийския съюз ще замени съществуващите споразумения за свободна търговия, които Сърбия има с Русия (от 2000 г.), Беларус (от 2009 г.) и Казахстан (от 2010 г.). Сърбия нямаше споразумение за свободна търговия с Армения и Киргизстан.

 

По отношение на политическите отношения, за разлика от Европейския съюз, всяка държава-членка има своя собствена външна политика, която понякога е противоречива - преди всичко по отношение на Брюксел и Пекин. Политическите и икономическите отношения с Китай, особено в контекста на инициативата „Един пояс, един път“, са от решаващо значение за членовете на съюза.

Президентът Александър Вучич каза по-рано, че споразумението  е важно за Сърбия и нейната икономика и че засилва доверието между двете страни. „Сътрудничеството е в интерес на нашите собствени държави и народи“, каза той.

Досега ЕАЭС е подписал споразумения за свободна търговия с Виетнам, Иран и Сингапур, а преговорите с Египет и Израел са в ход. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама