Ден за размисъл преди местните избори

07:10, 26 окт 19 25 2674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е ден за размисъл преди местните избори. През целия ден се забранява политическата агитация под всякакви форми, както и провеждането на социологически проучвания.

Забраната важи за медиите, държавния и общинския транспорт, както и за всички държавни и общински учреждения, институции, предприятия и търговските дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Под ударите на закона обаче не може да попадне агитация, направена в събота, във "Фейсбук", например, тъй като според регламента социалната мрежа не е дефинирана като „медия“.

Всяка община решава сама дали да забрани продажбата на алкохол в деня за размисъл.

В неделя 6,2 млн. българи ще гласуват за 59 партии и 7 коалиции. Над 36 хил. са кандидатите за кметове, общински съветници, кметове на райони или кметове на кметства в страната.

Вторият тур е идната неделя - 3 ноември. Той ще се проведе в населените места, в които никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур.

Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства е четиригодишен. В общинското управление има и населени места с по-малки кметства, в които има кметски наместници, но това не е избираема длъжност и те се назначават със заповед на кметовете на по-големите населени места.

За да може един гражданин да гласува на вота в неделя, той трябва да е има постоянен или настоящ адрес в съответното място най-малко 6 месеца преди изборите. Хора с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама