"Мона Лиза" участва във виртуална реалност в Лувъра

20:40, 23 окт 19 / Култура 25 2246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Мона Лиза“ е уникална сензация в предстоящата ретроспектива на Лувъра, посветена на Леонардо да Винчи, превърната във виртуална реалност.

Организаторите на блокбъстърското шоу, включващи 11 от картините на майстора на Ренесанса, решават да оставят шедьовъра в обичайния му дом, Salle des Etats, страхувайки се от проблемите с контрола на тълпата.

За сметка на това посетителите могат да се насладят на виртуален „тет-а-тет“ с 24-годишната съпруга на богат търговец на коприна от Флоренция, благодарение на виртуалния опит, създаден от тайванската фирма HTC Vive Arts, информира БГНЕС. Те трябва да се подготвят за изненадите от виртуалното преживяване и да изберат след като поставят слушалките си един от няколко езика.

От една страна, това, което днес изглежда като косата на младата жена, всъщност е воал - символ на добродетелта, покриващ черна шапка. Това обяснява тънката линия в горната част на челото й - предния ръб на воала.

Преживяването идва чрез дълбоко гмуркане в изображения, станало възможно чрез ултравиолетова и рентгенова технология, разкривайки детайли на слоевете върху слоеве прозрачни глазури, които Леонардо е приложил върху картината, създавайки илюзията за триизмерен обем и оживявайки обекта му на живот.

Зрителят също ще бъде изненадан да отбележи, че младата жена е била доста свежа за майка на петгодишно дете - факт, който вече не личи в рисунката, силно лакирана във времето, в която изглежда някак дебела.

Обиколката кани зрителя да си представи Мона Лиза, седнала на лоджията си, заобиколена от грапавия пейзаж, който Леонардо използва като фон, за да почувства единството между природата и човечеството през вековете.

Една мечтана финална 360-градусова виртуална гледка вкарва зрителя в дървена летяща машина, представена от Леонардо, извисяваща се над планините и долините на картината.

Ретроспективата в памет на смъртта на майстора художник преди 500 години, озаглавена просто „Леонардо да Винчи“, се открива в четвъртък и продължава до 24 февруари в Лувъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама