Търговци масово продават нискокачествено свинско месо от Европа

13:00, 23 окт 19 25 1924 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо от резервите на Европа, а търговците често го пласират като прясно. Затова предупреждават управители на свинекомплекси в Русенско. Причината е спадът на производството с над 20% на българско прясно месо след епидемията от африканска чума.

Заради заразата у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация. Според производителите в момента търговците компенсират недостига в родното производство с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия.

''Световните икономики имат такива големи складове, които съхраняват меса, когато са били трудни времената, за да могат да държат добра цена, изкупуват месото и го складират. Сега в момента се отварят и зареждат пазари, като нашия. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже колко са стояли'', каза пред БНТ Христо Стойков - директор на свинекомплекс.

От началото на годината Агенцията по безопасност храните е извършила над 1000 проверки в хранителни магазини в цялата страна. Нарушения не са установени, но от Агенцията съветват потребителите да следят етикетите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама