Безплатни прегледи за витилиго

09:03, 24 окт 19 25 2045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Те ще продължат до 19 декември. Прегледите ще се провеждат от проф. Соня Марина от понеделник до четвъртък между 13:00 и 16:00 часа в кабинет N6, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Какво представлява витилигото?

Витилигото е кожно, незаразно заболяване. Характеризира се със загуба на пигмент и поява на бели петна по различни части на тялото и лицето, скалпа и лигавиците. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но най-често между 15-20 години. По-често засяга жените. Най-често се отключва от преживяно стресово събитие. Болестта може да се придружава от бяла коса и преждевременно побеляване, Приблизително 30% от хората с витилиго имат родственик със същото заболяване.

Поставяне на диагноза

Диагнозата се поставя с преглед при дерматолог и се подкрепя от изследване с Удова светлина и хистология, която показва нормална кожа без меланоцити. Лечението има за цел да възстанови загубения цвят на кожата, но не може да гарантира спиране по-нататъшното развитие на болестта и поява на нови петна.

Записване за безплатен преглед

Безплатните прегледи се отнасят само за пациенти с петна по кожата, върху които липсва пигментация. Записването на час става от тук или чрез профила на проф. Марина в системата: Superdoc.bg/lekar /prof-sonya-marina-7857. Пациенти, които нямат изброените симптоми, ще бъдат преглеждани срещу предоставено направление или срещу заплащане.

Проф. Соня Марина има близо 40-годишен стаж в областта на дерматологията. Автор и съавтор е над 130 научни публикации, 7 учебника, 2 монографии. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, на Нюйоркската академия на науките и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама