Кремъл: Турция предаде кюрдите

11:28, 23 окт 19 / Свят 25 1984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кремъл обвини Вашингтон, че е предал кюрдите, като изтегли силите си от Северна Сирия и остави съюзниците сами пред лицето на турско настъпление.

За международна изненада американският президент Доналд Тръмп обяви в началото на октомври, че американските сили ще се оттеглят от Сирия, проправяйки пътя на Турция да действа в граничната зона срещу кюрдските милиции Отреди за защита на населението (ОЗН), които смята за "терористи".

"САЩ бяха най-близките съюзници за кюрдите в продължение на няколко години. В крайна сметка САЩ изоставиха кюрдите, като ефективно ги предадоха", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руските информационни агенции.

Кюрдските бойци са се изтеглили от зоната за сигурност в Северна Сирия

"Те предпочитат да оставят кюрдите на границата и на практика ги принуждават да се бият с турците", каза той.

Турция спря настъплението си в Сирия на 17-ти октомври. Във вторник вечерта тя обяви, че офанзивата ще бъде прекратена след отстъпление на кюрдските сили от граничните зони.

Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия (Обновена)

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, двамата участващи в конфликта от противоположни страни, сключиха сделка за Северна Сирия във вторник. Тя ще гарантира, че кюрдските сили ще се изтеглят от районите в близост до границата на Сирия с Турция и съвместни руски и турски патрули ще наблюдават района около контролираната от Турция "безопасна зона" в страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама